Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Mam problem, a mianowicie gdy gotuje mi się woda, nie załącza się wentylator chłodnicy. Byłem u mechanika stwierdził, że wentylator przy tych warunkach atmosferycznych się nie włączy, ale myślę że głupoty gadał, czy to może być wina tego czujnika wkręcanego w chłodnice o którym czytałem? I jeszcze jedno gdzie znajduje się odpowietrznik układu chłodzenia? Z góry jestem wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam;) Edytowane 9 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Bzdury mówił. Masz do sprawdzenia 2 rzeczy: silnik wentylatora oraz czujnik od jego włączenia. Można także sprawdzić a nawet wypada poziom płynu chodzącego w zbiorniczku wyrównawczym. Jeżeli czujnik i wentylator jest dobry a dalej nie będzie się włączał to trzeba przejrzeć instalację elektryczną od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Wentylator podłączyłem na krótko i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 To teraz trzeba sprawdzić czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 a mógłbyś podać przepis na jego sprawdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Trzeba sprawdzić jak się zachowuje podczas podgrzewania jego. Jest tam bimetal, który przy odpowiedniej temperaturze zwiera swoje styki, i jak zmieni się temperatura (spadnie to się rozwiera). Najlepiej sprawdzić przy pomocy omomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 czujnik wogóle nie reaguje , czy do wymiany czujnik . Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 A podgrzewany był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Do temperatury 100st.C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Czyli masz winowajcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Dla uporządkowania tematu. 1) W silnikach 16V nie ma czujnika temp. na chłodnicy. Jest zamontowany w obudowie termostatu. 2) Czujnik temp. jest to czujnik podwójny reprezentacyjny o ujemnym współczynniku temperaturowym. 3) Za sterowanie wiatraka chłodnicy odpowiada ECU, na podstawie tego, co pokazał czujnik temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabaluga23 Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 mógłby ktoś opisać jak wymienić ten włącznik , z góry będę wdzięczny, bo w tygodniu nie mam kiedy postawić samochodu do mechanika , a i chce zaoszczędzić. P.S ile płynu powinno wejść do układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Żle zadane pytanie .Napisz co i gdzie ,z jakiego powodu chcesz wymienic ,a może ktoś będzie mógł ci pomóc.(nie ma tu wrózek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi