Jankos Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam, Piszę w imieniu mojego taty który posiada Megankę III z 2009 roku silnik 1.6 16V 110KM. Przejechane ma 55tyś km, była już na pierwszym przeglądzie (wg. komputera) gdzie wymieniona standardowo olej, filtr oleju, powietrza i dokonano oględzin ogólnych auta. Jako że gwarancja dawno minęła szukam serwisu (to druga prośba o wskazanie dobrego serwisu z Warszawy obłsugujący Meganki), w którym mógłby zrobić przegląd. Ale zanim to uczynię, chciałbym wiedzieć co osoby robiące drugi przegląd w ASO (wg. wskaząń komputera) miały wymieniane. Rozumiem ze standardowo jest to olej + filtry ale czy coś więcej? Prosiłbym o porady czy konkretne przykłady na co powinien mechanik (poza ASO) zwrócić uwagę podczas przeglądu, dodatkowo wiem że podczas pierwszego przeglądu w ASO stwierdzono uszkodzenie jakiejś plastikowej osłony tylnej osi (nie wiem czy dobrze to określiłem). pozdrawiam Jankos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Osobiście już miałbym auto po 3 wymianach oleju w silniku i filtrów, i szykowałbym się do 4 wymiany. Standardowo warto wymienić świece przy przebiegi 60tyś km. Sprawdzić ilość czynnika w układzie klimatyzacji. Wymienić płyn chłodzący i hamulcowy. Sprawdzić tarcze i klocki hamulcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Papuga. Wydaje mi się że ojciec miał do tej pory jedną wymianę ale mogę się mylić, jeździł wg. wskazań komputera, a ten zdaje się wskazywał że pierwszy przegląd po 30tyś km. Czy tylko mi się wydaje że ojciec ciut zaniedbał auto pod względem czynności serwisowych? Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 pardon, już nie będe. Edytowane 9 Lutego 2014 przez Jankos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Komputer swoje a życie swoje. Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana oleju co 15-20 tyś km. Nawet w instrukcji jest informacja o skróceniu okresu miedzy wymianą oleju i filtrów jeżeli auto jeździ w ciężkich warunkach i po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Jankos, wystarczy sprawdzić książkę serwisową, instrukcję obsługi, www.mojerenault.pl lub zapytać w ASO. Przegląd masz co 30tys. km lub 24 miesiące. Co dokładnie wchodzi w zakres podstawowy przeglądu masz wymienione w powyższych dokumentach, reszta w rękach, oczach i uszach mechanika. Ostatecznie na tym polega przegląd, że sprawdza się cały samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) płyn hamulcowy? Edytowane 9 Lutego 2014 przez S-Driver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 No właśnie nie miałem okazj i do niej jeszcze zajrzec, po prostu przy obiedzieć ojciec zakomunikował mi że musi zrobić przegląd a chciał jechać do ASO, co mu odradziłem. Szczerze mam swoje auto (też francuza) o którego muszę dbać więc nie mam możliwości weryfikować stanu technicznego oraz kiedy ojeic musi robić przegląd, on jest w tych sprawach zielony jak szczypior na wiosnę stąd jego zaufanie do kompa. Sądzę że czas najwyższy na wymianę oleju i wszystkich filtrów, oraz właśnie jak sugerujecie kontrole świec, wszystkich płynów (jeśli trzymają normę to pewnie nie wymieniać), kontrolę świec, wymianę filtra paliwa??? Musiałbym się przyjeć co piszą w książce serwisowej ale jak nie będzie innego wyjścia do zadzwonię do ASO i zapytam ich co przewidują na taki przegląd przed 60tyś km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 płyn hamulcowy? Tak wymiana co 2 lata lub 60 tyś km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Ja kupiłem auto używkę ale w papierach znalazłem wydruk z przeglądu w serwisie. Są tam wyszczególnione wszystkie opcje z przeglądu, co było robione i wymieniane oraz co jeszcze można było sprawdzić/wymienić i skontrolować. Zerknij do papierów może też masz taki świstek. ;) Edytowane 9 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ułatwieniem było by jakby ktoś miał wydruk właśnie z takiego przeglądu przy 60tyś. Nie zerkałem w kwity ojca bo nie miałem do nich wglądu a on chyba sam nie wie co tam ma, bo na gwarancji był częstym bywalcem ASO i bulił im kupę kasy za jakieś pierdoły... no ale cóż, teraz chce go w końcu odciągnąć od tych naciągaczy i znaleźć porządnego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Zarejestruj sie na www.mojerenault.pl podając VIN samochodu i dostaniesz szczegółową rozpiskę co producent przewiduje do zrobienia na poszczególnych przeglądach. Zweryfikujesz to biorąc pod uwagę styl jazdy, długości tras itp. Ja osobiście, mimo że producent tego nie przewiduję na każdym przeglądzie wymieniam filtr powietrza. Kabinowy przy okazji każdego serwisu/czyszczenia klimatyzacji. Olej wymieniam częściej niż każe producent - głównie dlatego, że mam turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki, zarejestrowałem się, skontaktowałem się z ASO, chcą 660zł za przegląd + wymiana oleju i filtra. A wiadomo że trzeba zrobić więcej. Rozdządu robić nie będę bo auto ma 4 lata a nie 5 (pomyliłem się). Dlatego zrobie tylko sprawdzenie płynów, wymianie filtrów i oleju oraz sprawdzenie auto. Pamietam raz w Aso mówili że jest uszkodzona plastikowa osłona tuleji czy belki skrętnej, czy wam coś wiadomo w tym temacie? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Dodano: 14 lut 2014 - 18:52 Jestem już po przeglądzie. Wszystko fajnie, tylko trzeba wymienić dekiel zaworowy czy osłonę pod nim. Podczas wykręcania cewek i świec, wyszło na to że 3 świeca jest w oleju. Mechanik stwierdził że warto byłby wymienić za jednym zamachem rozrząd, tłumacząc to że jeśli rozrząd nie był nigdy rozbierany to łatwiej będzie dostać się do dekla zawarowego co też będzie miało wpływ na koszta - choć nie wiem czy to miał dokładnie na myśli czy po prosty wywąchał możliwość dodatkowego zarobku. Klocki powinny wytrzymać jeszcze kolejne 10tyś, tak jak i tarcze kolejny komplet klocków. Świece wymienione na oryginalne jak w ASO, filtry Purflux, olej Elf Evolution SXR 5w40. Za rozrząd mechanik sobie życzy ok. 450zł za robociznę (części kupie ja), 200zł za dekiel demontaż i montaż, 40zł materiały + 100zł płyn chłodniczy z wymianą. Edytowane 14 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Jeżeli chodzi o pokrywę zaworów to się jej nie wymienia tylko na nowo uszczelnia. Miał rację żeby to wykonać podczas wymiany kpl.rozrządu ,mniejsze koszta. Jakbyś chciał wcześniej ją uszczelnić (pod warunkiem że to z pod niej cieknie) to trzeba rozbierać rozrząd. Olej w gniazdach świec może świadczyć również o nieszczelności gdzieś wyżej(np.odmy). Edytowane 16 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankos Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) No kolego powiedz szczerze, jeśli nie zdejmie plastikowej osłony silnika, nie odkręci odmy (odstojnika oleju) i/lub jej ewentualnego uszczelnienia to potem i tak trzeba sprawdzić czy nie poci się od dolnej pokrywy zaworów a o ile dobrze rozumiem to żeby się tam dostać to własnie najlepiej jest wymienić rozrząd? czy może po prostu coś pokręciłem? Wczoraj będąc u rodziców próbowalem zajrzeć pod plastikową osłonę i widać jak olej zalega w okolicy 3 cewki czyli tej górnej pokrywy. Tylko jak sprawdzić wyciek z dolnej? Dodatkowo w sklepie wajbex zaproponowano mi taki zestaw w b. atrakcyjnej cenie: http://wajbex.pl/partscatalogue/r216-dolz-pompa-wodna,11-R216-0154-01260--R~6216~1DOL.aspx http://wajbex.pl/partscatalogue/530-0415-10-renault-rozrzad-kompletny,17-530~10415~110-0204-00307--0204-530~10415~110-130C13191R~1REN.aspx Edytowane 17 Lutego 2014 przez Jankos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ta duża pokrywa znajdująca się pod owym plastykiem(kolektorem) to jest pokrywa zaworów.Pokrywa to leży na głowicy i jest uszczelniona specjalną masą.Ta masa jest widoczna pod pokrywą zaworów ,przynajmniej z przodu silnika.Jeżeli ta masa uszczelniająca puści to to będziesz widzial ewidentnie olej pod nią(zależy jeszcze gdzie będzie przedmuch).U ciebie jest widoczny olej w gnieżdzie świecy,czyli moglo puścić uszczelnienie(pokrywy) przy samej świecy.Tak jeżeli waciek zostanie zlokalizowany z pod pokrywy zaworów ,trzeba rozbierać rozrząd. Edytowane 17 Lutego 2014 przez roberto197272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi