adrtom Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Witam mam Renault Megane 2 1.9 DCi. Auto straciło na mocy. Do 2000 obrotów praktycznie nie reaguje na wciśnięty pedał gazu, a pozniej idzie jak rakieta. Odłączyłem kostkę od przepływomierza to samochód zaczął jeździć jak szalony ale strasznie dymi na czarno. Podłączyłem więc ją spowrotem i odpiełem tym razem kostkę od egr. Auto jeździ lepiej ale nie jest to co na początku jego użytkowania. Za co wziąść się najpierw do naprawy? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.7 - ortografia i logika wypowiedzi P_r_z_e_m_o Edytowane 10 Lutego 2014 przez adrtom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 EGR nie odpinaj tylko wyjmij i wyczyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrtom Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Jeszcze zapomniałem dopisać że samochód palił olej w granicach 1 - 1,5l na 1000km. Przez ostatnie 3000km nie dolałem nic. Jak wyczytałem na forum po odpięciu przepływki auto nie powinno kopcić, a u mnie kłęby czarnego dymu. Może egr się zapchał olejem i dlatego przestał silnik brać olej i wtedy na odłączonym przepływomierzu tak kopci? Dodano: 11 lut 2014 - 22:42 Dzisiaj byłem na komputerze, jedyne błędy jakie wykryto to: sensor deszczu i czujnik poziomu oleju. Wykasowali je, zrobiłem rundke po mieście (auto dalej zamulone) i po powrocie podłączone znów pod kompa i nie ma błędów. Dziś już nawet zaczyna ciągnąć od 2500 obrotów i mam wrażenie że sprężarka zaczeła chyba głośniej chodzić, nawet na niskich obrotach lecz efektu mocy nie czuć. Spalanie również poszło w góre palił 8l na mieście a teraz jest 12l/100km. Edytowane 10 Lutego 2014 przez adrtom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 A wtryski nie leją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrtom Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wtryski napewno nie leja. Byłem na komputerze klient z laptopem wsiadł do auta podłaczył się i podczas jazdy powiedział że wtryski jak nówki, [rzepływka ok, egr chodzi dobrze. Może tylko troszkę słabo sprężarka chodzi na niskich obrotach (małe doładowanie). Powiedział że w aucie nie ma co robić ale do 2000 obrotów jeździć się nie da i pewnie przez to spalanie wzrosło mi do 10l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wtryski napewno nie leja. Byłem na komputerze klient z laptopem wsiadł do auta podłaczył się i podczas jazdy powiedział że wtryski jak nówki, To zrób próbę przelewową i wtedy się okaże co z wtryskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrtom Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) To zrób próbę przelewową A co to jest próba przelewowa? Edytowane 22 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Szukana fraza "próba przelewowa" zwróciła następującą liczbę wyników: 21 Wyniki wyszukiwania . Więc wystarczy użyć opcji :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrtom Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Chyba masz rację aby to zrobić zanim zacznę ładować pieniądze - bo może to że na zimnym silniku długo kręci aby odpalić jest z tym powiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Jedź do innego mechanika tzn. takiego który wie jakie powinny być właściwe parametry które odczytuje. Kopcenie to najczęściej za niskie doładowanie,w ukł. common rail wtryski nie często leją aż tak mocno. Problemy z odpalaniem to: - czujnik na wale - za duże przelewy na wtryskach - cofanie się paliwa (zawór w gruszce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrtom Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 i wszystko juz ok. Wymieniłem sprężarkę (auto przestało brać olej, mocy ma jak nigdy a silnik chodzi tak cichutko jak w nowym). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi