elfuego Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Witam , dziś kupiłem światła do jazdy dziennej i podłączyłem mase do - w akumulatorze a pluem wpiąłem się pod kabel w którym znalazłem +12, lecz mam taki problem , szukałem juz na wilu forach ale wszędzie znajodowalem światła z 3 kablami a ja mam dwa . Moje pytanie jest następujące : jak podłączyć kable aby po włączeniu sie świateł krótkich zgasły LED-owe światła do jazdy dziennej . Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Małe szanse na pomoc jeśli nie napiszesz chociaż co to za światła, mile widziany byłby link do dokumentacji. Wygląda na to, że tu masz jedynie zasilanie, a sterownik który będzie włączać światła tylko przy odpalonym silniku i wyłączonych światłach mijania musisz sam wykombinować :blink: Więcej w ciemno trudno powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfuego Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 http://allegro.pl/swiatla-dzienne-do-jazdy-dziennej-8-led-drl-lampy-i3906571997.html - te swiatła kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Zastosować przekaźnika, którego cewka będzie zasilana gdy złączysz światła pozycyjne. Wtedy rozewrze styki rozwierny, który jest cały czas zwarty gdy na cewce przekaźnika nie ma napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfuego Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Mógł by mi to ktoś punkt po punkcie opisać ponieważ jestem zielony w tej sprawie. Lub jakies zdjecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) W aukcji nie ma nic o montażu i podłączeniu, wiemy tyle co wcześniej :blink: Kolega aston76 dobrze mówi - przekaźnik. Cewkę zasilać z obwodu świateł mijania albo pozycyjnych, zasilanie LEDów podpiąć pod zapłon przez zestyki przekaźnika. Dzięki temu będą się włączać po rozruchu i gasnąć w momencie włączenia reflektorów. Z gotowcem będzie ciężko, różne modele przekaźników mogą mieć różnie rozmieszczone styki i to trzeba zawsze sprawdzać w dokumentacji. Jeśli szeregowo w obwód cewki należy podłączyć rezystor (czego w tej chwili nie jestem pewien), to też będzie to zależeć od konkretnego przekaźnika. I jeśli jesteś zielony, może warto zlecić to komuś wykwalifikowanemu, taki drobiazg nie powinien wiele kosztować. Edytowane 21 Lutego 2014 przez masakrator1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam, W swojej Megane II ponad dwa lata temu zamontowałem światła do jazdy dziennej Philips Led DayLight 4 takie jak pod poniższym linkiem: http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4137-Swiatla-Dzienne-LED-Philips-DRL4.html Po okresie dwóch lat przestały działać. Po licznych próbach i sprawdzeniu instalacji okazało się, że awarii uległ sterownik (skrzynka kontrolna czy jak to inaczej nazwać). Wygląda na to, że typ ten tak ma bo z tego co znalazłem w internecie, dużej ilości osób właśnie po ok. 2 latach padały te sterowniki. Tu mam do kolegów pytanie czy ktoś nie posiada takiego właśnie sterownika lub wie gdzie takie coś można by naprawić (same LEDy były sprawdzane i są sprawne). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Jeżeli lampy led są na 2 przewody to wystarczy zastąpić ten układ przekaźnikiem i będzie po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Myk jest jeszcze taki, że napięcie od zasilania do sterownika to klasycznie 12V, zaś od sterownika do świateł 1V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Z tego schematu co widzę na tej puszce, nie ma tam nić innego jak przekaźnik i ewentualnie układ stabilizacji napięcia. Dochodzi do puszki dwa plusy (jeden z akumulatora, drugi ze świateł pozycyjnych) czyli 12V oraz masa. Przy czym plus z świateł pozycyjnych wyłącza przekaźnik aby przerwać napięcie na dziennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Cały środek owej puszki jest zalany (jakimś tworzywem), trzebaby to wszystko wydłubać. Ja tak się nie znam, żeby sprawdzić co tam jest nie tak. Dlatego też pytanie czy znacie kogoś kto takimi rzeczami się zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Wydłub to i wstaw zdjęcie, może coś się urzeźbi z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Na elektroda.pl już ktoś próbował http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12962563#12962563 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) No ok ale nadal nie wiadomo co padło u Ciebie? A jakbyś to pudełko wyrzucił dał stabilizator np 7805 do tego dwa kondensatory wtedy zszedłbyś do 5V później dwa rezystory 200ohm i 700ohm masz 1V do tego przekaźnik 12V sterowny czy ma być ten 1V czy nie i tyle, chyba. Edytowane 23 Lutego 2014 przez adbaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Wszystko ładnie, tylko nie za bardzo się na tym znam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi