marcinkato Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Na pewno powtarzam się z tematem ale proszę o jakąś pomoc!!! Posiadam Megan I rok 2000 1,4 16V - benzyna. Około 2 tygodnie temu zwariował mi komputer po deszczu. Wyjąłem , osuszyłem i wszystko grało z tym, że nie paliła się dioda immo na kokpicie ( Renia odpalała i jeździła ). Dwa dni temu rano jescze sobie jeździłem. Po około godzininie postoju koniec.... Nie ma centralnego, awaryjnych, ogrzewania tylnej szyby, silnik kręci ale nie łapie. CZasami załapie na 1 sekundę i gaśnie. Wyjąłem komputer i przeczyściłem go spirytusem. Odpalił dwa razy i ponownie koniec.... Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Mieszkam w Katowicach. NUmer mojego UHC : 8200029339 A. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 3 Maja 2014 przez marcinkato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Spróbuj przeczyścić styki wszystkich bezpieczników w kabinie i w komorze silnika . Włącz na ten czas awaryjne i wyciągaj po kolei , kiedy pomorze zadziałają kierunki . Jeżeli to nie pomorze wyciąg całe uhc (czy uch) jak zwał tak zwał . Spisz sobie jak idą kostki ( choć na obudowie są oznaczone kolory ) , powyciągaj /rozłącz te kostki , wyczyść po psiukaj Kontaktem i złóż z powrotem , na ten czas raczej odłącz akumulator . Jak już będziesz miał sam moduł w rękach to też go możesz osuszyć ostrożnie jakąś suszarką przed składaniem wtyczek , ma on odpowiednie otwory ku temu . Mnie parę razy pomogło ale powraca , wykonuj ostrożnie i na swoją odpowiedzialność . Melduj o efektach działań . Pomorze – pisane z dużej litery i przez rz, kraina historyczna na terenie Polski i Niemiec, u ujścia Reknicy, Odry i Wisły do Morza Bałtyckiego. P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkato Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Kostki już czyściłem. Miałem w ręku sam moduł. Nawet otworzyłem pokrywę i osuszałem całą płytkę. Wymieniałem bezpieczniki ( nie wszystkie, tylko te, które odpowiadają za nie działające rzeczy). Spróbuję oczywiście na włączonych awaryjnych wyciągać bezpieczniki i wkładać. Ale co z immo i centralnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 To nie jest to wątek korepetycji z geografii , jak zapewne zauważył to słowo nie jest napisane z dużej litery. Niedopatrzeniem jest ogonek przy " e " i to wszystko . U mnie pomagało swego czasu czyszczenie bezpiecznika oznaczonego jako Alim UC BIC F 39. Możesz sprawdzić czy jest napięcia i masa na wtykach do modułu z pojedynczymi przewodami w kolorze czerwonym (prąd) i żółtym (masa)razem jest ich chyba cztery . Zapewne będą, co oznacza że jest to raczej ewidentna wina modułu który nie przesyła prądu dalej na nie sprawne urządzenia . Auta te mają wyjątkową tendencje do magazynowania wilgoci ,ostatnio przed weekendem odpiąłem minusową klemę z aku (bo mam ten sam problem ) , po dwóch mocno wilgotnych dniach zakładając wczoraj klemę zauważyłem że jest ona wyraźnie mokra , zostawiła wilgoć na dłoni . Pytasz o imo i centralny, po prostu moduł nie podaje im prądu jak i innym nie działającym elementom. Przez brak napięcia na imo, nie odpala . Jeżeli byś usunął imo zapewne by odpalał jednak kierunki,centralny i parę innych elementów dalej by nie działało . Powtórz czyszczenie i porządne wietrzenie modułu jak i auta ( pogoda się zrobiła). Możesz też zacząć się rozglądać za zapasowym modułem na podmianę . U mnie tymczasem odpala ale nie świecą kontrolki imo i zegarka, temp. dziś powtórzę rozpinanie i składanie . Jak otworzyłeś moduł , bo nie chciał bym coś zepsuć przy demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkato Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Oczywiście wczoraj zakupiłem moduł i czekam na jego dostarczenie. Mam nadzieję, że to rozwiąże ten problem. U mnie moduł jest schowany w skrzynce zamykanej na zaczepy. Wystarczy delikatnie podważyć w okolicach zaczepów i mnie skrzynka sie otwiera. Oczywiście wcześniej trzeba odkręcić 3 śrubki , które mocują skrzynkę modułu do elementu plastikowego. Zauważyłem jeszcze, że w skrzynce z bezpiecznikami ( płytkowymi ) przy akumulatorze jest brud, a do tego na obudowie są opisane bezpieczniki np A60 a włożone są A40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 To nie jest to wątek korepetycji z geografii Raczej z polskiego, a konkretnie ortografii.pomóc -mogę, -możesz, -mogą; -móż, -móż•cie; -mógł, -mog•ła, -mog•li; -mógł•szy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Możesz sprawdzić czy jest napięcia i masa na wtykach do modułu z pojedynczymi przewodami w kolorze czerwonym (prąd) i żółtym (masa) Co do czerwonego zgoda, jest to stały plus, niestety żółty to nie masa ale plus po zapłonie. Masy w tych autach są zazwyczaj brązowe albo przy niektórych elementach czarne. (przykładowo przeloty z karoserii do klapy bagażnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkato Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Nie znam się na elektryce... ale z tego co zauważyłem, to pojedynczy przewód dochodzący do modułu jest koloru czerwonego. Jak wpinam go w moduł to słychać dźwięk (jakby sygnał alarmu pojedynczy), więc domniemam, że napięcie jest. Jakie powinny być te bezpieczniki obok akumulatora, bo jak już wspominałem na obudowie opisane są inne a włożone są inne. Czekam na moduł, który zamówiłem. Czy jak już go dostanę, to od razu mogę go wkładać do Reni, czy muszę kogoś znaleźć aby go zaprogramował (tj. z dwóch zrobił jeden). Nadmieniam, że w kluczyku nie mam diody, więc jest sterowany radiowo ( jeżeli się mylę , to mnie poprawcie ). Edytowane 5 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 P_r_z_e_m_o masz jednak racje, w pośpiechu za sugerowałem się tą pisownią "pomorzyć -rzę, -rzą; pomórz, pomórz•cie ". Teraz mając więcej czasu na sprawdzenie , zwracam honor . Więc reni z 2000r nie znam nie wiem co gdzie będzie pasować . Opisałem swoje działania przy 97r sądząc że może pomogę. Ściąg sobie książkę i schematy z "pobieralni" tam powinieneś mieć odpowiednie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkato Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 I tak dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że ten nowy moduł będzie jednak rozwiązaniem . A co z montażem modułu. Mozna go wkładać czy programujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Musisz poczytać wątki w tym temacie gdzieś coś tam było jak pamiętam . Nowy moduł musi mieć oczywiście te same cyferki . Odbiornik ( przynajmniej w tym na podczerwień ) jest za lampką sufitową , i on odbiera sygnał . Pasowanie/wgrywanie kluczyka do imo odbywa się też za pomocą tego odbiornika . Jeżeli działa ci przycisk wewnętrznego zamykania drzwi na konsoli możesz spróbować uruchomić silnik za pomocą kodu uzyskiwanego z kluczyka .Dotyczy to podczerwieni nie wiem czy działa tak samo przy radiowym. Nie słyszałem nic w temacie programowania modułu . Użyj szukajki na forum jak i książki oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 nie wiem czy działa tak samo przy radiowym. Skoro nie wiesz to nie pisz głupot... Przy radiówce nie wygenerujesz kodu nawet jakbyś miał pęk kluczyków.... Parowanie kluczyka z układem opisane na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinkato Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Właśnie tak słyszałem, że radiowe nie mają żadnego kodu. Dzisiaj otrzymałem zamówiony moduł i juz go zaniosłem wraz ze starym do osoby, która ma się tym zająć. Zostawiłem mu też oczywisćie kluczyk. Mam nadzieję, że to załatwi całą sprawę. A jak się ma sprawa z tymi bezpiecznikami, o których pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 gojgien chyba nie przeczytałeś uważnie lub nie wiele zrozumiałeś . Wyraźnie zaznaczałem że piszę o podczerwieni a nóż się przyda i zaznaczałem że radiówki może nie dotyczyć . Jakie bezpieczniki to instrukcja lub książka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 gojgien chyba nie przeczytałeś uważnie lub nie wiele zrozumiałeś Spokojna Twoja rozczochrana.... Życzyłbym sobie, by każdy z takim zrozumieniem czytał i dodatkowo potrafił się przyznać, że pisze nieistotne dla tematu pierdoły. Pytania dotyczą auta z 2000 roku z kluczykiem radiowym, co zostało wyraźnie napisane. A czy może być w tym pomocne coś z podczerwieni, to sam sobie poszukaj, przeczyta i porównaj. No ale to jeszcze trzeba umieć czytać i rozumieć co się czyta i gdzie są różnice. Trudno to jednak opanować, gdy raz trzeba odpyskować modowi po upomnieniu o ortografię, innym razem adwersarzowi jak wykazał wprowadzanie kogoś w krzaki niewłaściwymi podpowiedziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi