Artii Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Witam Poszukuję informacji na temat silnika 1.5 dci 90KM z FAP. Interesuję się głównie tym z Megane III. Czy ktoś miał z nim styczność i wystąpiły jakieś problemy ? Nie wiem czy w przypadku akurat tego modelu dochodzi do szybkiego zużycia się panewek lub wtryskiwaczy. W internecie jest trochę informacji o 1.5 dci ale raczej z naciskiem na wersje > 100 KM. Z tego co wiem występują miedzy nimi pewne różnice np. inny producent wtrysków. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszozog1990 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Wydaje mi się że to ten sam silnik co wszystkie w m3 tylko może ma inny osprzęt, turbine, wtryski itp. A reszta to pewnie to samo co 85km 105 km czy 110km, ponoć coś poprawili z tym smarowaniem, sam mam 105km w megane iii i szukam informacji co z tymi panewkami, a co do wtryskow to chyba masz na siemensie które są ponoć mniej podatne na uszkodzenia, warto pamiętać o zmianach oleju nie jak zaleca aso co 30 tys a co 10 do 15 maksymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Dajcie już spokój z tymi panewkami. Co chwila ktoś się pyta bo przeczytał bzdury powtarzane przez niedouczonych dziennikarzy. W Megane III montowana jest trzecia generacja silnika 1.5 i jak do tej pory (6 lat na rynku) nie słychać o żadnych problemach. Zmieniać olej częściej, lać dobre paliwo i cieszyć się jazdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artii Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 OK dziękuje bardzo za odpowiedzi :) W internecie poszukiwalem kto może być producentem wtrysków i patrząc na to co sprzedają na allegro do silnika 90 KM ładują Delphi. Jestem ciekaw czy ta firma poprawiła jakościowo swoje wtryskiwacze. Wiem że kiedyś były z tym problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Sorki za odgrzanie kotleta ale nie mogę znaleźć żadnych informacji o awaryjności układu wtryskowego DELPHI montowanego w Megane III. Wygląda że nastąpiła poprawa ale może ktoś ma jakąś wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgadza się. W MIII jest to zmodernizowany układ Delphi. Nie jest już tak problematyczny jak choćby w MII. Chociaż obecnie w MIII, w polifcie (chyba tym drugim), Renault zrezygnowało całkowicie z wtrysków DELPHI. W najnowszych wersjach są już wtryski continental lub bosch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Silniki 90 KM, są pozbawione dwu-masy, mają skrzynie 5 biegową oraz prawdopodobnie FAP Który silnik ma FAP ? Od 1.07.2010 r - wszystkie diesle mają FAP - wymóg UE Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzol Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 90KM ma FAP 86KM jest bez filtra montowany był chyba do 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi