SURViR Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Witam, planuje w najbliższym czasie zabrać się za wykonanie systemu, który podczas deszczu będzie domykał szyby, może ktoś już kiedyś robił coś podobnego, albo chociaż wie jakie sygnały podaje czujnik deszczu i na jakiej zasadzie on działa, myślę, że w weekend będe mógł to zbadać, jak ktoś jest chętny to zapraszam do udzielania sie i do pomocy w pracach nad tym systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Problem może być z tym, że po ok. 20 minutach od zgaszenia i nie używania żadnego z przycisków komputer odłącza wszystkie urządzenia. Czujnik deszczu też jest pozbawiony zasilania. Można by zastosować jakiś niezależny czujnik deszczu kupiony oddzielnie. Edytowane 20 Maja 2014 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 I mamy gotowca http://www.denken.com.pl/index.php?p134,czujnik-deszczu-do-samochodu-automatyczny-wlacznik-wycieraczek%22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 I ten "gotowiec" zamiast uruchomić wycieraczki powinien dać zasilanie na szyby by je domknąć. Wadą tego rozwiązania jest cena, wykorzystując fabryczny czujnik i stosując jakieś przekaźniki można by zamknąć się w kwocie do kilkunastu złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SURViR Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Tak jak napisał kolega wyżej, dokładnie coś takiego chciałbym zrobić - tylko w ten sposób aby po wyłączeniu zapłonu system odcinał zasilanie "fabryczne" od czujnika deszczu i podpinał własne, i w momencie gdy ten wykryje deszcz domykał szyby, wydaje mi się to nie zbyt skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurbi Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Witam, Także mam w głowie podobny plan. Logika jest taka, że system bedzie zasilony jeżeli szyby pozostaną niedomknięte. Warunki domknięcia: deszcz + zamknięte auto - silnk nieuruchomiony. Domykanie wyzwalane emulacją podwójnego wciśnięcia przycisku na drzwiach. i będę myslał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SURViR Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam, chciałem powrócić do tematu po zimie :D A więc myślałem o wykorzystaniu czegoś w rodzaju np arduino. Moja propozycja jest taka: Arduino steruje na stałe czujnikiem deszczu oraz podaje informacje do komputera gdy pada deszcz dokładnie w ten sam sposób co czujnik deszczu - Sprawa wycieraczek załatwiona. Zanim poda sygnał komputerowi sprawdza czy zapłon uruchomiony, jeżeli nie to sprawdza czy drzwi zamknięte, jeżeli tak wysyła sygnał domknięcia szyb. Wszystko wydaje się proste i tanie. Jest ktoś kto chciałby pomóc w konstrukcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi