Lukas.s Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Wczoraj, Dk9 w kierunku Rzeszowa. Wyprzedzam na odcinku z przerywana linia, kończę, zjeżdżam na swój pas w okolicy niby skrzyżowania: w pobliżu Droga Krajowa 9 http://goo.gl/maps/OVtA2 23 km 9 słupek. Dostałem mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu. Czy wg was jest to skrzyżowanie? Nie ma żadnych znaków. Edytowane 26 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Niby tak niby nie. Ale idąc tokiem, że to jest skrzyżowanie to jak mam je traktować? Jako równorzędne, bo żadnego oznakowania na tych bocznych nie ma, że stop czy ustąp pierwszeństwa. Tym bardziej, że cały czas przerywana... Nie mieli co robić to wystawili Ci mandat. Jechali za Tobą nieoznakowanym czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Na hulajnodze dogonił mnie 5km dalej. Nie ma zapisu video, tylko swiadek ktory akurat w tym miejscu był spisywany. Musieli gdzies w tej bocznej dróżce stac bo nie widziałem ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przyjąłeś mandat? No i co oznacza "w okolicy skrzyżowania "? Przejechałeś je wyprzedzajac czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Przyjąłem mandat, ale czytałem że w ciągu 7 dni mogę się odwołać. Jest na to odpowiedni artykuł, bodajże 101. Kończyłem manewr wyprzedzania na tym niby skrzyżowaniu, zjeżdżałem na swój pas. Edytowane 26 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Zwróć uwagę, że na guglu zdjęcia są z sierpnia 2012, od tego czasu oznakowanie mogło się zmienić. Jeżeli masz pewność, że nie ma tam znaków ostrzegających o skrzyżowaniu i jest linia przerywana to ja bym się odwoływał, ale pewnie sprawa i tak skończy się w sądzie grodzkim. Jeżeli idziesz na taki układ to siadaj w auto i obfoć to miejsce z dokładnym oznaczeniem współrzędnych geograficznych jako dowód w sprawie. Możesz też je załączyć do odwołania. Napisz, że nie wiedziałeś, że to skrzyżowanie, a jako takie powinno być odpowiednio oznakowane. Ponieważ nie było, potraktowałeś je jako wyjazd z posesji. Wcześniej, po lewej jest wyjazd z posesji. Napisz że zakończyłeś manewr przed liną ciągłą. Patrolu policji nie widziałeś i nie wiesz czy stali przy tym skrzyżowaniu. Tym bardziej, że poruszałeś się DK9. Moim zdaniem, sprawa do wgrania, tylko czy warto, nie napisałeś na ile Cię skasowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) 300+5pkt. W razie czego będę musiał specjalnie jechać do Radomia (ok 70km ode mnie) Edytowane 26 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Jeśli jesteś pewien że nie ma tam żadnych oznaczeń, że linia jest przerywana itd. to moim zdaniem warto podjąć się wygrania tej sprawy. Warto wcześniej postudiowac definicję skrzyżowania. Może jednak to coś można tak potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasayaku4 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Jeśli jest sens bujać się. Ile tego dostałeś? http://www.alanex-radom.pl Edytowane 23 Czerwca 2015 przez sasayaku4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Ile tego dostałeś? Jeden post wyżej jest odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Nie każde przecięcie się dróg jest skrzyżowaniem. Skrzyżowania nie tworzą: 1.przecięcia (połączenia) dróg o różnym statusie np. drogi twardej z drogą gruntową, 2.drogi twardej publicznej z drogą wewnętrzną (nawet wtedy, gdy wyznaczono tam strefę ruchu), 3.drogi twardej z drogą dojazdową do obiektu przydrożnego, np. stacji benzynowej lub marketu. http://www.word.siedlce.pl/artykuly/uwaga-skrzyzowanie,2,2,844,739,844 Edytowane 5 Czerwca 2014 przez marek_c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Raczej marne szanse na wygraną. Zwracam uwagę, że: - kolega przyznał, że wyprzedzał na skrzyzowaniu: "Kończyłem manewr wyprzedzania na tym niby skrzyżowaniu, zjeżdżałem na swój pas. " - art. 24 Kodeksu Drogowego nie warunkuje zakazu wyprzedzania na skrzyżowania od jego w ogóle czy prawdidłowego oznakowania - więc cała "linia obrony" idąca w tym kierunku jest bez sensu. Więc nie pozostało nic innego jak przyjąc mandat na klatę i nie mazgaić. Zdarza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi