Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tomer Opublikowano 31 Maja 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Witam, Chciałem się z wami podzielić sposobem zmiany języka (na angielski) w MIIPh1 przy użyciu ELM327. Potrzebujemy: - ELM327 (na kablu lub BT) - komputer lub telefon/tablet z androidem - zainstalowany terminal (ja używałem ELM Terminal dla androida) 1. Podłączamy ELM'a do samochodu 2. Łączymy się z nim z kompa/telefonu 3. Włączamy zapłon bez odpalania silnika (bieg+hamulec+start). 4. W terminalu wpisujemy kolejno polecenia: AT Z (reset interfejsu, w odpowiedzi dostaniemy wersję ELM'a) AT SP 6 (transmisja po CANie - odpowiedź OK) AT SH 743 (adres TDB - odpowiedź OK) 10 86 (sesja extended - odpowiedź 50 86) 3B 11 01 10 (ustawienie języka - 10 = angielski, odpowiedź 7B 11) Ważne, żeby 2 ostatnie wysłać szybko (bodajże 3 sekundy). Po chwili naszym oczom ukazują się komunikaty po angielsku. Mam nadzieję że wkrótce z ELM'em uda się zdziałać jeszcze więcej :) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Rewelacja, dzięki. Powszechnie panuje przekonanie, że zmiana języka może być wykonana tylko za pomocą clip'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo1 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Możecie podać terminal na PC ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomer Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 termite, realterm, albo nawet hyperterm wbudowany w windowsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 @Tomer gdzie znalazłeś te kody komunikacyjne lini CAN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledzik1984 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Metoda działa z najtańszym ELM327 Bluetooth z Allegro. Przed chwilą zmieniłem język na angielski w Megane II ph I z 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asroma Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 A na język polski? Słyszałem że w mojej megi II phI z 2005 jest już język polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Nie, od 2006 roku czyli od ph II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziok2 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Panowie a jak w ph II zmienić bez CLIP-a język na polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledzik1984 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Spróbuj tak samo jak w phI.. Może zadziała, może nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 jak ustawić ELM Terminal ? rozłącza mi się po chwili. Próbowałem programem OdbElm327 (android) słać komendy ale dwóch ostatnich odpowiedzi nie otrzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomer Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Kody wziąłem z bazy DDT2000. Możecie spróbować w ostatnim kroku wpisywać : 3B 11 01 80 to ustawi język na polski (o ile jest, a jeżeli nie ma to wróci do francuskiego). WG bazy DDT nowsze ph1 też powinny go mieć - u mnie niestety nie ma. W phII procedura powinna wyglądać tak samo (pisze powinna bo nie sprawdzałem doświadczalnie tylko wg bazy). Zajrzałem właśnie w ELM Terminal i nie widzę tam w zasadzie nic do ustawiania - możesz spróbować z innym ELM'em lub na kompie... I jeszcze jedna ciekawostka - wpisanie w ostatnim kroku poniższego uaktywni tempomat (oczywiście potrzebujecie mieć przyciski itd, ale o tym osobny wątek): 3B 11 0E 10 Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez tomer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledzik1984 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Moja ph1 z 2004 też nie odpowiadała na komendy ale język się zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleszew Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 czy w sceniku II 2006 to zadziała, który program trzeba kupić w google play? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydryszek Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Kody wziąłem z bazy DDT2000. A podzieliłbyś się informacją któe pliki przeszukujesz? Właśnie zacząłem przegląd bazy DDT ale Ty juz masz wstępną selekcję plików za sobą jeśli chodzi o polecenia a mógłbym się dołączyć do pracy. Z góry dzięki. W MII 2.0 benzyna 2004r też udało się bez problemu zmienić język na angielski. Edytowane 24 Września 2014 przez Wydryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi