krism84 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Witam! Jestem zainteresowany kupnem megane kombi 1.5 dci 105km z 2011r. Chciałem zapytać Was o wady i zalety tego silnika oraz ew koszty eksploatacj czy jest to jesdnostka awaryjna i droga w naprawach? Na papierze autko wyglada ciekawie małe spalanie , duży bagażnik , automatyczna klima , tempomat , 6-biegowa skrzynia itd a jak jest w praktyce? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez krism84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 W praktyce to samo co na papierze, tylko (przynajmniej dla mnie) "zero" mocy pod stopą. Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się w kombi nad silnikiem 1,9 dCi lub którąś z benzynówek TCe, spalanie troszeczkę większe, ale moc jest przydatna. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Pilnuj wymian oleju co 15 tys. kilometrów, nie piłuj go na zimnym silniku, a odwdzięczy Ci się niskim spalaniem i bezawaryjną jazdą. Co do mocy, nie jest źle. Jak nie zależy Ci na odjeździe z każdych świateł, to spokojnie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 W praktyce to samo co na papierze, tylko (przynajmniej dla mnie) "zero" mocy pod stopą. Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się w kombi nad silnikiem 1,9 dCi lub którąś z benzynówek TCe, spalanie troszeczkę większe, ale moc jest przydatna. :) Wiesz po pierwsze nie jestem kierowcą który jeździ jakoś bardzo dynamicznie poza tym przesiadam sie z auta ktore ma 77KM więc wydaję mi się że dla mnie przeskok będzie spory biorąc pod uwagę moment obrotywy jak to w dieslu P.S. czy ta wersja ma filtr DPF? i czy należy się go bać? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 FAP (jest bezproblemowy) mają wersje 110KM, ale warto się przy zakupie upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Wiesz po pierwsze nie jestem kierowcą który jeździ jakoś bardzo dynamicznie poza tym przesiadam sie z auta ktore ma 77KM więc wydaję mi się że dla mnie przeskok będzie spory biorąc pod uwagę moment obrotywy jak to w dieslu W takim razie będzie to auto idealne dla ciebie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Mała poprawa ponieważ sie pomyliłem jest to bowiem silnik 110 konny :/ czy to coś zmienia pod względem eksploatacji? - czy jest ten filtr dpf? jak się obiawia jego awaria i jak go "obsługiwać" żeby służył jak najdłużej? - czy jest to silnik na pasku czy na łańcuchu? P.S. co to znaczy bezproblemowy FAP? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Nic nie zmienia, jak już pisałem wersja 110 ma FAP - jest bezobsługowy i nie ma z nim problemów nawet w mieście, nie wymaga też żadnego specjalnego traktowania jak w innych markach. Niedoświadczony użytkownik nawet nie zauważy faktu jego posiadania. Rozrząd jest na pasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 FAP = DPF ;) i faktycznie jest bezproblemowy w tym modelu(MIII), tzn. nie musisz w ogóle zwracać na niego uwagi. Ja osobiście musiałem wyciąć FAPa, bo się zapchał, ale w 2005 dopiero je zaczęli wkładać do dCi i były jeszcze nieudoskonalone zapewne ;) 1.5 dCi jest na pasku rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) A macie może link instrukcji obsługi tego modelu? Bo jedyne co mogę znaleźć to katalogi :/ Ile wytrzymuje rozrząd wg. instrukcji a co ile zmieniamy? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Tu jest instrukcja Megane III Instrukcja obsługi Megane III.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Ile wytrzymuje rozrząd wg. instrukcji a co ile zmieniamy? Zalecenia producenta - 160kkm lub 6 lat. Jeśli auto użytkowane w większości po mieście to zalecają chyba co 90kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Pasek rozrządu wg książki serwisowej powinno wymieniać się co 120 000 km lub 5 lat. Dobrze jest to robić co 100 tys. km ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Super! dziekuje za pomoc Czy jest jakas strona na której moge rozkodować VIN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 dcst tak było w Megane II, dla Megane III: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi