MariQ Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) Witam przede wszystkim gdyż jestem nowym użytkownikiem, a dodatkowo niedawno stałem się dumnym posiadaczem Megane II Grandtour z silnikiem 1.5 dCi z 2005 roku (Delphi, rozrusznik z tyłu). Samochód kupiłem w okazyjnej cenie gdyż od półtorej roku stał pod warsztatem - powód zajechany silnik (najprawdopodobniej panewka). Około 3 lata temu mechanik pod którego warsztatem stał owy samochód zmienił silnik, który przejeździł tylko 30 tyś km. Nasuwa mi się kilka pytań w związku, że już wyjąłem silnik i zakupiłem z gwarancją silnik 1.5 dCi dzisiaj podczas przekładania osprzętu zrodziło się kilka wątpliwości. Mianowicie w silniku który był w samochodzie jest regulowane kółko rozrządu - natomiast w tym który zakupiłem nie. Czy to ma znaczenie?? Sprzedawca silnika powiedział, że wystarczy, żeby wiedział jakie mam wtryski oraz czy rozrusznik z przodu czy z tyłu. Czy mam przekładać to kółko rozrządu czy może zostawić to nieregulowane, które jest w silniku który zakupiłem. Mój silnik, który był wbity w dowód to 60 kW. Problem w tym, że nie wiem jaki silnik był włożony później (tak jak napisałem wcześniej był już raz zmieniany) i nie wiem czy dokładnie taki jak oryginalny był wsadzony. Czy jeśli np mam teraz mocniejszy silnik to czy np każdy impulsator ma sygnał w tym samym momencie?? Czy np jeśli mam teraz blok od silnika 1.5 100 KM to nie różni się on stopniem sprężania od 60kW?? Przepraszam, że tak chaotycznie :) Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi. Edytowane 20 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Kolego gdybyś poczytał wątki na forum odnosnie zmiany silnika 1.5 dci, a występują tu takie, to wiedziałbyś już że w przed lifcie pływające jest dolne koło a w po lifcie ruchome jest koło na wałku rozrządu. To że blok jest od 74kW czy 60 kW to bez znaczenia,osprzęt swój przerzucisz . Edytowane 21 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi