Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sprzedaż aut w Polsce

vorph

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś założyłem wątek o sprzedaży aut w Europie, ale prowadzący portal wprowadził treści płatne. Teraz dla lubiących statystki i rankingi wynalazłem inną ciekawą stronkę - carmarket.com.pl - można wyczytać różne ciekawe rzeczy, ja np. zainteresowałem się sprzedażą Fluence od wprowadzenia na rynek i sprzedażą na przestrzeni lat. Zacytuję o czym jest strona:

"Serwis zawiera dane o rejestracjach nowych pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony z Centralnej Ewidencji Pojazdów. Oferuje wiele możliwości statystyk wg województwa/powiatu, marki/modelu, typu samochodu osobowe/ciężarowe, rodzaju klienta indywidualny/firma. Przy tworzeniu serwisu dużo uwagi poświęciliśmy komfortowi pracy użytkowników :

użytkownik ma możliwość wyboru wielu parametrów analizy rynku i własnego kształtowania statystyk

nowością jest przedstawienie statystyk na mapach Polski z podziałem administracyjnym, które znakomicie poprawia czytelność danych"

Pozdrawiam.

Jak napisałem w podtytule - "dla zainteresowanych". Niektórzy lubią wykresy i tabele. W przypadku Scenika możesz się np. dowiedzieć, że klienci indywidualni kupili w 2007r. - 898 szt. w 2008 - 593 szt. w 2009 - 337 szt. w 2010 - 507 szt. w 2011 - 544 szt. w 2012 - 448 szt. w 2013 - 320 szt. a w 2014 do lipca - 186 szt. A także, że np. w tym roku Scenic idzie łeb w łeb z Fluence, sprzedaż po 507 szt. I jeszcze parę innych rzeczy, ale nie chce mi się już sprawdzać...

Ja np. lubię "tabelki".

I na ten przykład ostatnio jeden mój klient opowiadał, że chce kupić Vel Satisa - bo niby takie luksusowe i teraz tanie. Opowiadając o tym modelu, użył porównania, że Vel Satis był niewypałem takim samym jak ten.... no.... jak się nazywa ten model... fluence.

Ja mu na to "nie sądzę...." - i teraz miałbym argument "w ręcę" - bo wg niego w ogóle nie ma tego modelu na drogach.

Oooo albo teraz.. rodzicei szukają samochodu. Mieli na weekend Hondę Jazz - byli napaleni jak nie wiem co mimo, że ten shit nic nie miał a kosztuje 65 tys. zł. Kupują to chyba tylko jacyś desperaci. To bym im pokazać, jak się te "coś" praktyznie nie sprzedaje w ogole - bo co to jest po 7-10 samochodów na cały kraj?

Edytowane przez Optima

Zależy co się z czym porówna. Taki Fluence może być niewypałem przy często porównywanej z nim (nie wiadomo czemu bo to nie ta liga) Skodzie Rapid, której kupiono w sumie do lipca 4930 szt. czyli więcej niż najlepiej sprzedającego się modelu Renault czyli Clio - 3482 szt. ale może być hitem w porównaniu z Fiatem Linea (też nie ta liga) - 41 szt. w 2014 r. Na tym tle prawdziwym niewypałem jest raczej model Latitude - 11 szt. w tym roku w tym tylko 4 szt. kupili klienci indywidualni. Ciekawostką jest niezła sprzedaż bliźniaków Citroena C-Elysee i Peugeota 301, odpowiednio 479 i 849 szt. Oglądałem je przed zakupem Fluence bo prasa przedstawiała je jako konkurencję z półki kompaktów, ale okazało się po obejrzeniu aut, że bliżej im do segmentu B. Ale sprzedają się nieźle. Cena robi swoje.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!