Liso Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Odkładałem wymianę ale dziś mnie dopadło grzanie się hamulców - blokuje się tłoczek. Przebieg 40 tyś. i tarcze mają 7,03mm czyli do wymiany. Znalazłem oryginały 432006506R - 432007556R za 450zł komplet w internecie, cena dobra ale trwałość taka sobie. Możecie coś innego polecić w rozsądnej cenie? Klocki pewnie kupię TRW na tył. Przy okazji... na przodzie został mi milimetr do granicy tarczy (jest 24,4mm z 26mm nominalnych) i chyba tylko wymienię klocki na ATE lub TRW - czy też lepiej całość? Znalazłem tarcze Zimmerman, które mają dobre opinie za ok 150zł - wiadomo to dodatkowe 300zł ale gdyby znów za pół roku wymieniać to też szkoda roboty i kolejnych klocków. Przednie tarcze "szurają" podobnie jak tylne tyle, że jeszcze nie łapią i nie grzeją się. Kupiłem smar ATE do tłoczków i drugi do slidepinów i zacisków bo trochę to ich zapiekanie się mnie martwi przy tak młodym aucie i małym przebiegu. Chętnie poznam Wasze doświadczenia i opinie o tym co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Ja kupiłem takie tarcze za 460zł, poprzednie wytrzymały 120tyś na tych mam zrobione około 5 tys i nie wykazują żadnego zużycia, przód mam zimmermana a klocki przód i tył A.B.S. przód zrobił około 20tyś i wszystko w jak najlepszym porządku. Edytowane 12 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 120 tyś. to sporo więcej niż u mnie wytrzymały. Te za 460 to oryginały kupiłeś? (napisz gdzie jeśli możesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Tak to są oryginały, tylko nie wiem skąd pochodzą pełno tego jest na allegro i innych sklepach z częściami :), tam gdzie kupiłem następne były już po ponad 600PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Dzięki za informację, kupiłem na tył te oryginały a na przód TRW - prawdopodobnie oryginały to też TRW a do tego klocki na przód i tył też TRW i zobaczymy jak to się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Liso, czy w Twoim zestawie oryginalnych tarcz tylnych znajdowały się również nowe nakrętki piast i dekielki na piasty? Czy pamiętasz może rozmiar nakrętki na piastę, jaki rozmiar klucza użyć? Edytowane 2 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 W TRW i ATE w komplecie są dekielki i nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Tak, ale chodzi o oryginalny komplet. Kupiłem taki i w zestawie nie mam. Nie wiem czy nie dali, czy nie było w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Jak cofacie zaciski z tyłu przy elektrycznym hamulcu? Mi przy ostatniej wymianie w serwisie (Autoreno Katowice) powiedzieli, że do tego potrzebny jest komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Silnik pracujący na biegu jałowym, wciskam i trzymam "pedał" hamulca nożnego, jednocześnie wciskam (nie ciągnę!) i trzymam przycisk hamulca ręcznego oraz wyłączam silnik przyciskiem start/stop. Po tej operacji ręczny się nie zaciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 No ale żeby włożyć nowe klocki, trzeba cofnąć tłoczki? A tego już ręcznie nie powinno się robić przy elektrycznym podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Wymiana wygląda tak że najpierw stosujesz procedurę wcześniej przeze mnie opisaną, później zdejmujesz koło, zacisk i wkręcasz oraz wciskasz tłoczek. Niektorzy pomagają sobie ściskiem stolarskim i kluczem do tarcz ze szlifierki kątowej. Ja w Scenicu II robiłem to przy pomocy zwykłych kombinerek. Dociskałem i kręciłem równocześnie. W Scenicu III jest tak samo. Edytowane 3 Września 2015 przez olmas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Czyli się rozumiemy;) Zatem dlaczego mi w Autoreno powiedzieli, że Twoja procedura może uszkodzić hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Po to, abyś do nich przyjechał na naprawę, a nie robił sam albo w auto naprawie u Janusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Pewnie masz rację. Sam za hamulce to bym się nigdy nie zabrał (nawet bez kompa) :) A lubię się upaprać przy samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi