Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio podczas hamowania zauważyłem niepokojący odgłos dobiegający z przedniego prawego koła. Jest to dość głośne buczenie, które pojawia się tylko podczas hamowania.

Sprawdziłem "domowym" sposobem, czy to nie łożysko - nasłuchując odgłosów przy jeździe po rondzie - i nic nie słyszałem.

Miał ktoś takie doświadczenia?

• 1 miesiąc temu...

Połączono.

Witam. Proszę o pomoc - może ktoś miał taki przypadek jak ja. Mianowicie podczas hamowania czasami buczy coś w prawym przednim kole. Zero luzów, klocki nowe, odbijają prawidłowo. Po prostu przy dohamowaniu do zera wydobywa się dźwięk "buuuuu", który się obniża proporcjonalnie do zmniejszanej prędkości. Nie są to przeguby, bo nie buczą na zakrętach. Przy ich uszkodzeniu jest raczej wycie. U mnie natomiast buczy jakby coś tarło o metalowe zęby na półosi.

Kolego, problem należy kontynuować w jednym wątku, a nie zakładać nowych o tym samym. damiar

Dodano: 27 lis 2014 - 22:21

Dzięki za poprawkę.

Właśnie rozebrałem i ponownie złożyłem układ hamulcowy w prawym kole. Tam po prostu jest "fabryka". Wszystko nowe i solidnie skręcone. Nie ma się do czego przyczepić.

Edytowane przez damiar

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Witam, odświeżam temat bo mam takie same objawy w megane II. Czy ktoś z Was doszedł do źródła problemu?

Tarcze klocki bosch, objaw występuje najczęściej po nagrzaniu, ale zdarza się też na zimnym, i zaznaczam że nie przy każdym hamowaniu. Głośne buczenie przy hamowaniu do zatrzymania, opony wykluczone ten sam objaw na letnich i zimowych, łożysko wykluczone zmienione na nowe objaw nie zniknął.

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Tak wyząbkowana opona (w skutek zużycia amortyzatora ważne, wymiana samej opony nic nie da po czasie problem powróci) będzie robić takie hałasy, że wymienisz całe zawieszenie zanim się zorientujesz gdzie jest problem.

Edytowane przez aston76