paprot Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Przejrzałem tematy o nieodpalaniu megane i nic nie pomogło :( Akumulator naładowany, klemy przeczyszczone. Megane II, 1,4 benzyna. Przestało odpalać. Pojechałem do fachowca od rozruszników, naprawa, jakiś czas było dobrze. Potem znów się zaczęło. Raz odpala, raz nie. Problem zazwyczaj występuje po 2-3 godzinach parkowania. Rano, po kilku dniach, zawsze załapuje bez problemu. Jak silnik jest gorący to też. Czasami odpala po ok. 3-5 sek. trzymania sprzęgła od wciśnięcia przycisku. Odstawiłem tydzień temu do warsztatu, załapuje oczywiście zawsze i bez problemu :huh: Macie może jakiś pomysł? Bo mam już trochę dość odpalania na pych ;) Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzzyking Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ale problem w tym ,że raz kręci rozrusznik a raz nie?Czy kręcąc rozrusznikiem nie chce auto załapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprot Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Rozrusznik raz kręci a raz nie (jest tylko taki cichy metaliczny szum). Jak już zakręci to zapala normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Akumulator do naładowania/wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzzyking Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Chyba raczej do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprot Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Kurcze, akumulator ma 3 lata, oryginalny Renault, możliwe, żeby już wyzionął ducha? Trochę krótko by było, w końcu 1,4 w benzynie nie potrzebuje nie wiadomo ile prądu. Teraz go podładowałem, ale problem dalej występuje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Sprawdziłeś napięcie podczas odpalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renioo Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Spróbuj podłączyć silnik do masy jakimś kablem - możliwe, że się urwał, wtedy wszystko poza rozrusznikiem będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprot Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Dzięki za pomoc, posprawdzam to, co pisaliście. Ostatnio się co prawda samo z siebie poprawiło, ale każdemu odpalaniu towarzyszy dreszcz emocji: zapali, czy nie B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir-4x Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Rownież mam taki problem z odpaleniem. Silnik kreci normalnie. Jezdzilem dzisiaj zapalajac i gaszac auto i było ok. Mam pytanie czy mogło coś sie stać podczas gwaltownego hamowania? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Ale problem w tym ,że raz kręci rozrusznik a raz nie?Czy kręcąc rozrusznikiem nie chce auto załapać? Dołączę się do pytania i interesuje mnie ten drugi objaw. Krecilem i krecilem i nic. Czy jest w moim aucie czujnik wstrzasowy? Edytowane 3 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir-4x Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Megane II 1.4 16V kombii benz/gaz Wczoraj naładowałem baterię, odpalam i cyknął za pierwszym razem. Rozgrzałem silnik i postanowiłem przetestować. Po ponownym rozruchu załapał, obroty 800, a po chwili zaczęły spadać aż do zera. Kręcę ponownie i niestety nie odpala, ale po 10min probuje ponownie i działa. Mam pytanie czego to może być przyczyna? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zobacz czujnik położenia wału korbowego. Jest na zamontowany na bloku silnika, na łączeniu silnika ze skrzynią biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir-4x Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki. Czy trzeba nowy kupić, czy można go przeczyścić? A można dostać się do niego bez rozkrecania? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez kefir-4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprot Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Megane był u mechanika, w module uch znaleźli kilka zimnych lutów. Naprawili, oddali, chwilę było OK, potem w święta znów ze 2-3 razy nie zapalił (ale załapał np. po zepchnięciu go z krawężnika w celu obrania właściwej trajektorii odpalania na pych), a odkąd nadeszły większe mrozy pali zawsze i bez problemu. Za to przestał się otwierać bagażnik :blink: Może taka uroda francuskiego cudu motoryzacji, że po prostu zawsze musi być coś zepsute? :huh: Z dwojga złego lepiej nie mieć normalnego dostępu do bagażnika niż biegać i odpalać na pych B) Edytowane 5 Stycznia 2015 przez paprot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi