bilczur Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Witam Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem megane III grandtour 1.6 16V (mam nadzieję że szczęście będzie trwało długo- to mój pierwszy renault) Jestem też po pierwszej naprawie w serwisie. Wymieniana była uszczelka pod głowicą zaworów. Po wymianie zauważyłem, że po wrzuceniu na luz, wciśnięciu sprzęgła obroty silnika zatrzymują się na 1000 dopiero po chwili spadają do 750 może 800. Normalka czy nie ? Przed naprawa nie zwruciłem zwróciłem na to uwagi ale chyba od razu spadały do 750 równiutko Dzięki za pomoc. Pozdrawiam bilczur Edytowane 4 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 uszczelka pod głowicą czy pod pokrywą zaworów, bo to jakby zupełnie co innego. Nie powinno mieć to wpływu na wysokość wolnych obrotów. Jeśli coś ci się zawiesza to raczej jest kwestia przepustnicy. Powinno wystarczyć czyszczenie. Poszukaj na forum a na pewno znajdziesz właściwe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilczur Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Chodziło oczywiście o uszczelkę pod pokrywą zaworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Jak rozumiem, uszczelkę wymienianą miałeś w ASO. Jeżeli tak, to ile policzyli za taką przyjemność? Mnie również czeka taka wymiana- wycieki oleju- stąd to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 1) Tam nie ma żadnej uszczelki, do uszczelnienia używa się silikonu. 2) Podwyższone obroty są na zimnym silniku czy cały czas? Jeżeli to pierwsze to masz nieszczelność na dolocie. Gdzieś dostaje się lewe powietrze. 3) Do naprawy prawdopodobnie był odpinany akumulator, możliwe że ECU straciło ustawienia przepustnicy, masz elektroniczną. Możesz ją spróbować przyuczyć przez 2-3 krotne włączenie zapłonu bez uruchamiania silnika, a następnie zostawić do pełnego nagrzania silnika, ma się włączyć wentylator na chłodnicy. Obawiam się jednak, że to nic nie pomoże. 4) Naprawa została wykonana przez ASO, czyli zostawiłeś im trochę kasy - jedź z reklamacją. Nawet gdyby naprawa wykonana była na gwarancji to i tak musisz do nich wrócić. 5) Zanim cokolwiek zrobisz, sprawdź czy masz wyłączoną klimatyzację, bo jak jest włączona to obroty mogą być podniesione w zakresie 900 - 1100 rpm, zależnie od konkretnego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilczur Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Naprawa była robiona na gwarancji. Obroty się jakby uspokoiły. Na razie obserwuję i w razie czego jadę z reklamacją. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi