krysk Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam serdecznie, od pewnego czasu moja Megane cierpi na chwilowy zanik prądu - podczas jazdy po wybojach potrafi wyłączyć się na chwilę radio lub dmuchawa. Bardzo często po ponownym uruchomieniu auta wskaźniki komputera pokładowego są wyzerowane, bywało, że do radia musiałem wpisać kod. Podczas kręcenia kierownicą na parkingu światła przygasają. W czasie silnych mrozów zeszłej zimy potrafił zgasnąć podczas ruszania (najprawdopodobniej przy teście ESP). Pierwsza myśl - akumulator, wymieniony na nowy. Sprawdzona została też masa - wg. mechanika który akurat wymieniał łożysko jest OK, nie ma do czego się przyczepić. Czy szanowni forumowicze mają jakiś pomysł co mógłbym jeszcze sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 w zasadzie wydaje się to dość proste - brak dobrego połączenia elektrycznego. wszystko na to wskazuje, gdyż wszystkie napędy/urządzenia są na prąd (łącznie ze wspomaganiem) i duży pobór prądu powoduje duży spadek napięcia. gdzie szukać? nie wiem, zacząłbym od samego początku na akumulatorze i sprawdzał każde połączenia. wskazówką może być to, że podczas przygasania świateł czy innego znacznego obciążenia to szukane miejsce może być ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysk Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dzięki, czy są może jednak jakieś miejsca wysokiego ryzyka od których powinno się zacząć poszukiwania? Głównym podejrzanym jest jak dla mnie komputer - objawy dotykają wielu elementów. Gdzie go szukać? W komorze silnika, pod bezpiecznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 a dlaczego komputer? przez komputer nie idą kable do wspomagania, świateł etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Proponuje zacząć od najprostszej rzeczy, klem na akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi