benco Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Nie wiem już gdzie szukać, więc zaryzykuję zapytanie Was, gdyż już raz tutaj uzyskałem poradę i autko ożyło :) Kilka dni temu jadąc przez skrzyżowanie moim Megane II Coupe phI 1.6 16V zwolniłem mocniej i na 3-cim biegu przy gazowałem, gdyż myślałem że już zredukowałem i zaraz zrobiłem redukcję. Wydawało mi się, że coś jakby przestało stabilnie pracować i trochę straciło moc oraz wydawało mi się, że silnik dziwnie pracuje. Zatrzymałem się po kilkuset metrach i podczas postoju auto zaczęło wpadać w drgania. Początkowo zobaczyłem iż z rury wydechowej wydobywa się odgłos jakby o połowę zredukowana ilość "wydechów". Popatrzyłem na obroty a te zaczęły nagle spadać tak do ok 500 i samochód zaczął wpadać w drgania. Otworzyłem maskę a silnik jakby chciał z ram wyskoczyć. Przy wyższych obrotach pracował w miarę spokojnie, ale jakby nie miał mocy. Co może być przyczyną? Może coś da się na podstawie tego dość osobliwego opisu wywnioskować? Będę wdzięczny za każde sugestie, gdyż muszę pojechać do mechanika, a dobrze by było wiedzieć ile wcześniej kasy trzeba będzie mniej więcej zebrać... Pozdrawiam Bernard Edytowane 7 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Kiedy zmieniałeś rozrząd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benco Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Rozrząd robiłem ok 30000 temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A jak teraz pali, są problemy i szarpie po zapaleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benco Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Od czasu jak go odstawiłem to nie odpalałem. Jak tylko będę w domu to sprawdzę czy nadal wariuje i dam znać. EDYCJA: Sprawdziłem - niestety zachowuje się podobnie. Na zimnym silniku utrzymywał co prawda nieco wyższe obroty, bo ok. 600, ale ciągle szarpie i telepie silnikiem. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez benco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Możliwe, że rozrząd przeskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Też tak sądzę. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A może koledze cewka zapłonowa siadła. Wtedy też nie ma mocy i telepie, bo działają 3 cylindry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benco Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 No właśnie - muszę sprawdzić cewkę ... a wcześniej jeszcze chyba świece. Od tego zacznę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi