xgrey Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Jestem świeżym posiadaczem Scenica 2012 1.5 DCi, przebieg 30 tyś. Od razu po zakupie auta w październiku 2014 roku pojechałem do ASO na ostatni przegląd gwarancyjny i miała miejsce wymiana oleju. Po przejechaniu ok 1700 km pojawił się komunikat, żebym sprawdził poziom oleju. Pojechałem do ASO sprawdzili, że faktycznie brakuje 1l oleju, sprawdzili czy nie ma wycieków żadnych itp, dolali ile trzeba i kazali po 1000 km przyjechać na kontrolę. Nie miałem akurat możliwości pojechać do nich po przejechaniu 1000 km i zjawiłem się jak już było 1600 km i historia się powtórzyła czyli miarka pokazywała trochę ponad min. W ASO stwierdzili, że norma Renault dopuszcza takie zużycie oleju i tak może być. Jako, że trudno mi uwierzyć w coś takiego zadzwoniłem też do samej centrali Renault żeby potwierdzić, że faktycznie takie normy producent przewiduje, ale oni nie posiadają takich informacji jak zużycie oleju w specyfikacji. Olej jaki ponoć nadaje się do tego auta i taki wlał ASO to 5w30 typ 720. Proszę o waszą pomoc/radę/opinie w tej sprawie. Czy ktoś ma podobne doświadczenia w tym silniku ? Jak sprawdzić jaka jest faktycznie dopuszczalna norma? Czy macie jakieś inne rady bo nie wiem już co dalej z tym fantem robić... Z góry dziękuje za jakąkolwiek odp. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) brakowało 2l oleju? to bardzo dużo! pomiędzy MIN a MAX jest 1 litr. u mnie zużycie jest 1 litr/10 000 km, czyli od wymiany do wymiany nie dolewam NIC, bo podczas wymiany zalewam MAX. mój silnik ma 101 KM, pewnie w Twoim jest 105 KM. jeżdżę na 10W40 Edytowane 20 Stycznia 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgrey Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Źle napisałem, brakował 1l, mój błąd. Mój ma 110 KM Edytowane 20 Stycznia 2015 przez xgrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Łaskawco, pod auto i sprawdzić czy nie cieknie z korka oleju w misce olejowej. Jeżeli kapie to do ASO i reklamacja usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xgrey Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Pisałem już że jak dwa razy byłem już w ASO to brali auto na oględziny i nie ma żadnych wycieków itp. To był pierwszy ruch w ASO jaki zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ja bym też im nie wierzył i zrobił swoje oględziny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 może silnik wciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi