w_mierzej Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Od miesiąca jeżdzę Megane II w kombi z silnikiem 1.5 dCi 88KM. Zaraz po zakupie zrobiłem testy przelewowe po których 3 wtryskiwacze poszły do regeneracji, została założona nowa pompa, filr paliwa, wszystko wyczyszczone. Jestem bardzo zadowolony z auta lecz średnie spalanie jest spore - a może tylko mi się tak wydaje? <><><><><><><><><><>><><><><> Wg komputera przy dojazdach do pracy 8-9km w jedną stronę w tą pogode średnie spalanie wynosi 7,2-7,4l/100km. Jeżdzę spokojnie do 2300, max 2500obr. Staram się hamować silnikiem. <><><><><><><><><><>><><><><> Przy trasie około 45km po DK przy prędkości nie większej niż 130km/h średnie wyszło około 6,5l/100km. Przy jeździe 90-100km/h stałą prędkością spalanie chwilowe wynosiło około 5,9l/100km. <><><><><><><><><><>><><><><> Czy są to normalne wyniki? Myślałem, że ten samochód będzie troche mniej palić. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 31 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 chwilowe spalanie można sobie w buty włożyć, bo ono nic nam nie mówi o rzeczywistym średnim spalaniu. zrób sobie trasę do WRO i z powrotem, żebyś z 200 km nabił po trasie i wtedy sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Wg komputera przy dojazdach do pracy 8-9km w jedną stronę w tą pogode średnie spalanie wynosi 7,2-7,4l/100km. A moja w taka pogodę jak mamy teraz spala tylko 8l/100 benzyny z włączona klimą. Silnik diesla na takiej trasie jaką pokonujesz nie zdoła się zagrzać do temperatury roboczej. Stąd takie masz spalanie. Generalnie silniki diesla lubią dłuższe odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 klima Ci się włącza przy 0*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 A co w tym dziwnego, włącza się sprężarka normalnie (słychać jej cyknięcie, przy okazji naprawiłem pierwszy bieg wentylatora chłodnicy, bo wcześniej nie działał mi wcale i przy wł. klimie nie włączał się, tylko po pewnym czasie 2 bieg był wentylatora). Dzięki temu usuwa się szybciej para wodna z szyb w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 może megan tak mają ale o tym jest inny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 To nie jest normalne. Mam troszkę mocniejszy silnik ale w poprzednich 5 sezonach auto nie wzieło w mieście więcej niż 5,6/100 latem a zimą 6,2 ale pisząc ZIMĄ miałem na myśli zimę a nie późną jesień jak teraz. Po 20 stopni na minusie. Teraz pali 7-7,4/100. CHGW dlaczego, będe drązył temat. Tyle u mnie auto robi 21 km w 1 stronę w ruchu miejskim i rozgrzać sie zdąży. Przy odcinku 10 km nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi