nietykalny2 Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam, mnie się niestety w życiu nie poszczęściło i jako pierwszy widzę mam problemy z Megane 1.5 dci FAP EDC. Prosiłbym was o pomoc w tym temacie możne ktoś wie co powinienem dalej zrobić. Zaczęło się to ok 3 miesięcy temu kiedy przy normalnej jeździe wyświetlił mi się komunikat " skontroluj skrzynie biegów" i auto przełączyło się tak jakby w tryb awaryjny, jeździ jakby bez turbiny, wolno, pod lekko górkę miał problem wjechać, po podłączeniu pod komputer był widoczny błąd o treści " moment obrotowy skrzyni -1 " gdy auto postało chwile tzn. ok godziny może dwie komunikatu o skrzyni na desce rozdzielczej już nie było i było tak do momentu rozgrzania silnika czy przejechania ok 10 km, po tym czasie auto znowu przełączało się w tryb awaryjny i wyświetlała się informacja " skontroluj skrzynie biegów". po 3 dniach pojechałem do serwisu Renault i przedstawiłem im mój problem. W serwisie przeprowadzili diagnostykę i wgrali nowy program do skrzyni biegów i pomogło... ale tylko na ok miesiąca po tym czasie wszystko się zaczęło powtarzać, polecili mi wymianę sprzęgła z powodu jego ślizgania. Koszt jeszcze mi nie jest znany ale jestem daleko od tego. Jeżeli byłoby to na prawdę sprzęgło, to jakim cudem zaczęło ślizgać w aucie z przebiegiem 75000, i dlaczego przez ten jeden miesiąc miałem problem z głowy, czyżby przez ten jeden miesiąc sprzęgło nie ślizgało? Mozę to jakieś zwarcie które idzie na program i go pali przez co komputer widzi błąd i przełącza auto w tryb awaryjny? Zaznaczam ze nie ma znaczenia czy autem jeździ się gwałtownie czy tez nie, porostu przejedzie te ok 10km lub się zagrzeje i koniec. Już sam nie wiem co mam o tym myśleć, pomożecie? Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Rozwiązałeś może ten problem? To co opisałeś mogło właśnie wskazywać na zestaw sprzęgieł. Znajomy chce kupić auto z ta skrzynią i się zastanawia czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek1973 Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Hej! Rozwiązałeś ten problem? Ja miałem identyczne objawy i wiem już dlaczego, ale zanim się dowiedziałem... szkoda gadać Edytowane 30 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) Podziel się wiedzą ;) Edytowane 30 Listopada 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stat Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Arek podziel się wiedzą. Ja przejechałem 42 tys swoim Megane. Ostatnio skrzynia zaczęła lekko szarpać, czasem nie umie wrzucić 1. Jestem umówiony już w R na diagnozę. Wolę dmuchać na zimne tym bardziej że do końca gwarancji zostało 3 miesiące. Pozdrawiam, Hej! Rozwiązałeś ten problem? Ja miałem identyczne objawy i wiem już dlaczego, ale zanim się dowiedziałem... szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Możliwe, że pomoże adaptacja sprzęgieł, przynajmniej to najczęściej pomaga w Focusie (skrzynia jest ta sama - Getrag 6DCT250). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marw007 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Panowie czy udało się Wam coś ustalić. U mnie wyskakuje czasem "Skontrolują skrzynię biegów" i skrzynia nie wrzuca trzeciego biegu. Po z gaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem znika. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Co powiedziała diagnostyka skrzyni przed i po adaptacji sprzęgieł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radekkr Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Mam to samo co opisane w pierwszym poście. Pomoże ktoś ? Edytowane 8 Marca 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_ack Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Mam ten sam problem już ktoś zna jakieś rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lul Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam, proszę zacząć od wymiany oleju w skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spideypolska Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dnia 17.01.2016 o 00:31, marw007 napisał: Panowie czy udało się Wam coś ustalić. U mnie wyskakuje czasem "Skontrolują skrzynię biegów" i skrzynia nie wrzuca trzeciego biegu. Po z gaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem znika. Macie jakieś pomysły? Podbijam tego posta bo również czasem mnie spotyka ta przypadłość. Pojawia się nagle komunikat skontroluj skrzynię biegów i znika mi drugi bieg. Zdarzyło się 3 razy podczas przejechania ok.6500km. Po zgaszeniu i zapaleniu auta komunikat znika. Olej wymieniony 4 miesiące temu. Czy ktoś miał podobnie i to zdiagnozował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcosT76 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Witam. Nie znam skrzyni z Renault. Natomiast mam Toyotę Corollę ze skrzynią MTM. Objawy miałem podobne, jak się rozgrzała skrzynia wchodziła w tryb awaryjny, tylko wam nie wbija 2 czy 3 biegu a mnie wogóle blokowała. Najczęściej na skrzyżowaniach, na wyświetlaczu migało N i ni hu hu nie ruszy. Trzeba było wyłączyć zapłon do zera i ponownie próbować, czasem się zresetowało od razu a czasem trzeba było próbować kilka a nawet kilkanaście razy. Wyobrażacie to sobie ? Skrzyżowanie zablokowane na kilka minut a czasami na 15 - 20 minut. Koszmar ! Szukanie po serwisach i mechaniorach przyczyny to jak kopanie studni łyżeczką do cherbaty. Szukanie po necie, masakra. W serwisie majstry najlepsi... wymienili by wszystko. Kalibracja na 4 miesiące wyeliminowała problem. Sprzęgło napewno nie ślizgało bo to czuć przy przyspieszaniu, poza tym efekt pełzania ustaje jak sprzęglo się kończy. Ale serwis wymieni komputer, siłownik sprzęgła, sprzęgło i będzie ok. Nooo baa , tylko dla kogo ? Części + robocizna... bagatela 10 800 PLN. Tak dobrze widzicie. Dziesięć tysięcy osiemset złociszczy. Oszustwo i naciąganie klientów ! Nie poszedłem na to, szukałem dalej. W końcu trafiłem na nie autoryzowany serwis Toyoty w Katowicach i okazało się że to cholerny siłownik sprzęgła ma wadę konstrukcyjną, wycierają się tulejki i wałeczki mają luz przez co blokuje siłownik, silniczek elektryczny ma zbyt duży opór do pokonania i wtedy komputer skrzyni odczytuje błąd. Siłownik zregenerowany za tysiaka + demontaż montaż koszty wysyłki i kalibracja, całość 1380 zł. a nie 10800zł. Aaa w ASO nowy siłownik chcieli mi wepchnąć za 4800zł. Paranoja. Czyste złodziejstwo, rozbój w biały dzień i w białych rękawiczkach. Pozdrawiam. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6, 5.10 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi