MarioCCH Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Witam Po niedawnej naprawie reni: wymiana pompy CR, przewodów paliwowych, zbiornika paliwa - mam problem z cieknącym paliwem spod wielkiej nakrętki nad zbiornikiem. Narętka dokręca całą bryłę obudowy pływaka wskażnika paliwa. Niby założyłem uszczelkę, niby dokręciłem nakrętkę, niby powierzchnia styku jest równiutka a leci.. Prosze o możliwą pomoc w rozwiązaniu małego problemu. Czy jest jakiś myk na dokręcenie tego tak by nic nie leciało ? Pozdrawiam Mariusz Edytowane 12 Lutego 2015 przez MarioCCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Wielkiej filozofii nie ma w dokręceniu tej nakrętki. Po dokręceniu powinny zgrać się ze sobą znak strzałeczki z kreseczkami jak na załączonym zdjęciu. Zbiornik masz ten sam czy od benzyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioCCH Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) O strzałce wiem (tylko czy ona powinna też zgrać się po dokręceniu? (przy zakładaniu nakrętki w tych pozycjach zaczyna łapać gwint) ) - ale sądzę, ze problemem jest sama uszczelka - którą chyba trzeba jakoś "specjalnie" założyć przed montażem. Edytowane 12 Lutego 2015 przez MarioCCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Zdjęcie pokazuje nakrętkę po dokręceniu. Uszczelkę lekko rozciągasz i zakładasz na wystający rant w zbiorniku. Potem zakręcasz nakrętkę. By nakrętka doszła do miejsca oznaczonego kreskami to trzeba użyć trochę siły i oczywiście mieć czym dokręcić. Ja miałem zbiornik na wierzchu więc nie miałem problemu z zakręceniem. Użyłem metalowego zacisku stolarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioCCH Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) ok dzięki za info, spróbuję dziś powalczyć. edyta: zakładam uszczelkę pod kołnierzem (na zdjęciu), całość dociskam do rantu zbiornika po czym nakręcam nakrętkę ? Wystarczy ? - zbiornik od benzyny kupiłem. [cięcie]- nieregulaminowe zdjęcie Edytowane 12 Lutego 2015 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Jesteś pewny, że cieknie spod tej uszczelki? Przy zbiorniku od benzyny u góry w tyle zbiornika jest niebieski zawór z króćcem do podłączenia par paliwa. Co prawda w wersji od oleju napędowego też jest ale on paliwa nie puszcza. I najprawdopodobniej nim wycieka paliwo i rozlewa się po zbiorniku. Przerabiałem podobny problem ponad rok temu w megance. Na ten króciec założyłem kawałek wężyka igelitowego i umocowałem go wzdłuż rury wlewowej. Problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Przy wyjmowaniu z baku zespołu pływaka w starszym sceniolu, dopiero taki dorobiony na prędko klucz Jak na poniższym szkicu pozwolił tą nakrętkę odpowiednio dociągnąć. Edytowane 12 Lutego 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi