grom91 Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Witam. Dzisiaj jechałem do domu i zauważyłem, że silnik zaczyna szarpać na LPG, zaczęła mi mrugać kontrolka od spalin. Zatrzymałem się otworzyłem maskę i zauważyłem, że w zbiorniczku od płynu do chłodzenia jest strasznie dużo płynu (prawie pod korek) zajechałem do domu i zauważyłem, że węże które idą do nagrzewnicy też są puste, wyjście z termostatu też było zimne, w trakcie jazdy wskazówka od temperatury wariowała, z nawiewów wiało zimnym powietrzem. Odpowietrzyłem układ chłodzenia przy termostacie i nic. Dalej to samo węże puste. Termostat był wymieniany w listopadzie na verneta. Jak chodził trochę na benzynie to płynu nie przybywało, ale jak przełączyłem na LPG to płynu momentalnie przybywało. Co to może być przyczyną ???? Dziękuję za szybką odpowiedź Pozdrawiam. Edytowane 5 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 podstawiowe pytanie - jak auto jeździ na noPb? jeśli jest OK to wina jest błędu po stronie instalacji LPG. jak stary jest parownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Na benzynie wszytko ok. normalnie moc wszystko. Reduktor wymieniany był w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 czy podczas pracy na benzynie układ chłodzenia jest OK? poziom w zbiorniczku, ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jak dojechałem do domu to zaczeło wiać ciepłem z nawiewów, i poziom był też między max a minimum. Ale jak się zatrzymałem na przystanku to było zawalone pod korek po jeździe na LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 czyli coś padło po stronie LPG. jak sam tam nie wylookasz, to jedź z reklamacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 tylko że węże ( do nagrzewnicy, do reduktora, wychodzący z termostatu) są puste i na LPG i na benzynie. Tyle że na lpg jest ta cofka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 dlatego pytałem wyżej czy podczas pracy na benzynie układ chłodzenia jest OK? poziom w zbiorniczku, ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Co to może być? czy to wina leży po stronie PB czy LPG ? Już sam nie wiem, ręce mam poparzone od odpowietrzania i efektów nawet nie ma :angry: pomyślałem teraz ze może reduktor puszcza gaz w układ chłodzenia? Tylko jak to stwierdzić, jak odkręcałem kodem to zaśmierdziało trochę gazem. Czy to dobry trop?? Samochodem też chyba teraz nie można jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Jak chodził trochę na benzynie to płynu nie przybywało, ale jak przełączyłem na LPG to płynu momentalnie przybywało. Co to może być przyczyną ???? W tym pytaniu masz jednocześnie odpowiedź - nieszczelny reduktor. Edytowane 5 Marca 2015 przez gimak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 odpowiedź dla potomnych, szlag trafił membranę w reduktorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 tak myślałem od początku ale nic nie napisałeś o kopceniu z tyłu, bo ten płyn miał kontakt z LPG i powinien dostać się do cylindrów, czyli powinno być jakieś tam kopcenie na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 bo ten płyn miał kontakt z LPG i powinien dostać się do cylindrów, W czasie jazdy na gazie raczej mało prawdopodobne, bo ciśnienie gazu jest większe od ciśnienia w układzie chłodzenia, dlatego dochodziło do "zapowietrzenia" układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 no płyn jako "płyn" nie, ale jako para może tak :) ale OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi