Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szum przy dodawaniu gazu

psikuta_bez_S

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwszej euforii od zakupu samochodu chwilę minęło, a że jestem na takie tematy wyczulony i lubię mieć wszystko sprawne "jak w zegarku" zaczął mnie drażnić pewien temat. Słowami jest to ciężko opisać, dlatego posłużę się filmami, nie oddają one w 100% tego dźwięku, ale mam nadzieję, że ktoś, coś podpowie.

* Mianowicie (tak mi się wydaje) przy niskich obrotach (do 2k) słychać taki dziwny szum, jakby z lewej strony(kierowcy) dochodzący z okolic lewego koła/nadkola/silnika.

Szumy przy przyspieszaniu do 2000obrotów.<klik>

* Ponadto zauważyłem, że tocząc się na 1 biegu, bez gazu silnik albo coś innego wydaje dziwne odgłosy. Gdy wcisnę sprzęgło dźwięk zanika, więc musi pochodzić od silnika lub czegoś z nim połączonego. Także przy całkowitym odjęciu gazu i dodaniu czuć na karoserii takie "uderzenie" czasem też czuć na lewarku "ruch"

* Dodatkowo mam wrażenie, że silnik "wibruje" nie tak jak powinien tj. rusza się "przód-tył" dość dziwnie i nie naturalnie to wygląda - niestety kamera w telefonie nie daje rady tego uchwycić (za mało FPS) ale coś widać.

Film pokazujący "wibracje" silnika.<klik>

Pytania:

- Czy istnieje możliwość, że to przez poduszkę/poduszki silnika (te odgłosy przy jedynce) ? Poprzedni właściciel ponoć wymieniał górną, ale jak to było rzeczywiście, ciężko zweryfikować. Jak dostać się do tzw. ósemki ? Czy jeśli czuć na łapie dolnej poduszki (pod akumulatorem) drgania, to może być uszkodzona ? Czy może jednak górna poduszka daje po tyłku ?

- A co do "szumu" to nie jest to raczej typowy problem na linii intercoolera, ponieważ brakuje charakterystycznego świstu, bardziej przypomina to jakieś "zasysanie" ?

- Samochód zaczyna się zbierać dopiero od ok. 2k (wtedy też zanika ten szum), czy to normalne ? Ponadto przy ostrzejszym przyspieszaniu i zmianie biegu na wyższy czuć jakby, coś go blokowało, ponieważ jest taki dziwny chwilowy "spadek mocy". Ciężko to opisać, jeśli coś z moich wypocin jest niejasne "upomnijcie mnie" :) .

PS. Założyłem ten temat, ponieważ w innych podobnych nie znalazłem odpowiedzi.

Dodano: 07 cze 2015 - 15:20

Widzę, że ruch w temacie spory...

Może jednak, teraz ktoś coś podpowie - wymienione 3 poduszki (Hutchinson), dokręcane na odpalonym silniku itd. A karoseria nadal drży na wolnych obrotach.

Co jeszcze może powodować przenoszenie drgań ?

Edytowane przez aston76