elwik1984 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Tylko dla sprawdzenia wiarygodności tego odczynnika można trochę CO2 z rury wydechowej wpuścić. Czy się zmieni kolor. A co do odpowietrzenia to w moim megane 2 poszło to w ciągu pierwszego zapalenia-pokręciłem obiema odpowietrznikami i było ok. Jedynie parownik LPG stawiał opór do pierwszego przegazowania do końca obrotów. A termostat wymieniłem z powodu cieknącego oleju silnika na skrzynie biegów. Mój termostat jest w całości z plastikową obudową i ta obudowa miała w środku kanał olejowy. Oryginalny 300 zł. Edytowane 28 Maja 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 a ja uważam, że jest gdzieś nieszcelność w układzie chłodzenia i gdy silnik stygnie po postoju, zaciąga bąbelki powietrza, które gromadzą sie przy termostacie i dlatego do pierwszego otwarcia jest skok temp. w drugą stronę, gdy się rozgrzewa - czyli łapie ciśnienie w układzie, może nie być nawet wycieku, dlatego tak cieżko dojść, co jest przyczyną, bo na logikę każdy by stwierdził, że nieszczelność musi wiązać się z wyciekiem. Końcowa sentencja jest jak najbardziej właściwa - jak jest nieszczelność niekontrolowana, to musi się to wiązać z wyciekiem, szczególnie jak układ jest pod ciśnieniem, a tak jest jak silnik jest gorący i zawór ciśnieniowy w korku jest sprawny, ale reszta już nie. W sytuacji gdy silnik stygnie, a więc zawartość układu chłodzenia (płyn + ewentualne pęcherze powietrza, jest taki jeden celowo zostawiony w chłodnicy) kurczy się, ale wtedy wchodzi do akcji (jeżeli jest sprawny) zawór podciśnieniowy w korku (kontrolowana nieszczelność) i następuje wyrównanie ciśnień w układzie chłodzenia z atmosferycznym. Gdy ten zawór jest niesprawny, to przy zimnym silniku przewody gumowe do chłodnicy będą płaskie. Dodano: 27 maj 2015 - 13:42 czy te gazy to spaliny? Może tak być, ale nie koniecznie, bo przy instalacji gazowej przy nieszczelnum reduktorze może to być propan-bytan lub nawet powietrze jeżeli nieszczelny układ chłodzenia ma kontakt z powietrzem pod cisnieniem (doładowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakat3 Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 chodziło mi przy opcji przedmuchu na uszczelce głowicy- czy spaliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 W tym wypadku, jak już bawimy się w aptekarza, to będa tam mieszanka paliwowa i spaliny. Mieszanka paliwowa będzie tłoczona w czasie suwu sprężania. A w czasie suwu pracy, będą tłoczone spaliny i to o wiele bardziej intensywnie niż mieszanka, z racji o wiele wyższego ciśnienia w cylindrze w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi