Megi-19 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Pare dni temu wymienilem czynnik w klimatyzacji (robilem to sam).Wypróżniowałem, nabilem 550 gram czynnika. Od tego czasu klima na postoju przy dodawaniu gazu wyłącza się a po chwili załącza a zdarza sie ze włącza i wyłącza. Ma ktos z was pomysl co to może byc? Wentylator na chłodnicy załącza sie prawidłowo na 1 i 2 biegu cisnienie nieco powyżej dwóch barów jakies 2 3 stopnie na plusie. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 8 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Wypruzniowalem Gdzie, w komorze silnika ? robilem to sam Za pomocą urządzenia? Od tego czasu klima na postoju przy dodawaniu gazu wyłącza się a po chwili załącza a zdarza sie ze włącza i wyłącza Wg. mnie działa prawidłowo. Zwiększasz prędkość sprężarki, zwiększa się ciśnienie w układzie i presostat wyłącza sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi-19 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) To nie jest normalny objaw bo tak się nie działo. Próżnie robiłem pompą do zwykłych klimatyzacji lub dużych chłodni, pracuję w chłodnictwie. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Obawiam się, że w instalacji jest za dużo czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi-19 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 550 gram czynnika tyle ile producent zaleca. Nie chcę ładować na manometry bez wagi bo mogę przeładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Skoro pracujesz w chłodnictwie to wiesz, że sprężarka nie pracuje w ciągle. Dobija ciśnienie i się wyłącza. W momencie gdy ciśnienie spadnie włącza się ponownie. Nie wiem jakie masz urządzenie i jak dokładnie opróżniłeś (a nie wypróżniłeś) układ. Jeżeli czynnik nie został opróżniony tak jak powinien, to możliwe, że zostało go trochę w instalacji, po dopiciu tych 550g możesz mieć więcej czynnika niż powinno być. Zrób to jeszcze raz, albo jedź do jakiegoś warsztatu, który zajmuje się układami klimatyzacji w samochodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi-19 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Sprężarka pracuje tak długo aż uzyska zadana temperaturę. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Ponad 2 bar to za dużo jak na samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Sprężarka pracuje tak długo az uzyska zadana temperaturę. Oj, chyba jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Cześć. Ja to bym powiedział że układ klimatyzacji dąży do zadanej temperatury-zakładam, że to klimatyzacja automatyczna. Sprężarka z elektro sprzągłem (megane II) ma prawo się wyłączyć podczas pracy. Kiedyś nabijałem audi a4 i był efekt częstego wyłączania-kolega upuścił trochę czynnika bo denerwowało go to, że jak jechał z górki bez gazu to tak jakby ciągle mu ktoś ręcznym hamował. A to ciśnienie to gdzie mierzysz? Megane II ma tylko jeden zaworek-i to jest na niskim ciśnieniu. Jak się wyłącza kompresor to musisz popatrzeć na wysokie ciśnienie, a to już z pozycji komputera diagnostycznego-przy jakim Ci się do dzieje. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsosna Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Doszedłeś co było nie tak, u mnie jest to samo, podejrzewam czujnik albo przerwę w obwodzie, ręce mi opadły rok temu Edytowane 19 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi