AnnaMaria87 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Witam posiadam renault megane II 1.6 16v benzyna + gaz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ jakiś czas temu zauważyłam że co jakiś czas podczas odpalania słysze takie dziwne chrobotanie w momencie odpalania później silnik pracuje nienagannie /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ jest to odgłos jakby coś o coś ocierało, lekkie buczenie jakby coś tarło? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ oczywiście to co któreś odpalenie... Regulamin pkt. 5.7, 5.9 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Poczytaj o kole zmiennych faz rozrządu (kzfr) może to ono się odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaMaria87 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ sorry za błędy! jak pisze nieraz na komórce to po prostu nie ma opcji poprawy. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Właśnie czytałam o tym KZFR - z tym że u mnie w megance rozrząd był wymieniany jakieś 2 lata temu w ASO - auto ogólnie kupiłam rok temu we wrześniu - z wymienionym rok wcześniej rozrządem /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ dodam że to chrobotanie jest raz na.... dłuuugi czas..:( /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ widziałam że to droga sprawa czy przyczyną może być coś innego? mam papiery na wymianę tego rozrządu oczywiście auto kupione w salonie renault - i tam też było serwisowane - dziadek kupił nowe clio a meganke zostawił w rozliczeniu auto ma mały przebieg- kupiłam je z przebiegiem 83tysiące teraz ma 92tysiące... Regulamin pkt. 5.9, 5.13 -Prezes Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ale zmieniony rozrząd nie znaczy zmienione koło kzfr, ono nie wchodzi stricte w skład sprzedawanych rozrządów. Nie twierdzę że na 100% powodem jest to koło, podjedź do kogoś w swojej okolicy, jakiegoś mechanika który robi renówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Rozrusznik do sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vex911 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam. Podepnę się pod temat żeby nie otwierać nowego. Co jakiś czas podczas odpalania mojej Meganki 1.6 słychać stukanie. Dźwięk wydaje się być plastikowy (przypomina jakby wentylator o coś wadził). Pojechałem do mechanika i powiedział mi ze to Crankshaft Pulley. Przetłumaczyłem sobie i wychodzi na to że jest to koło pasowe wału korbowego. Powiedział mi też ze u niego w scenicu jest to samo i jeździ już z tym ok 3 lat. Czeka na wymiane rozrządu. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi powyżej zgłupiałem do reszty. Jazda z tym nie zaszkodzi silnikowi? Rozrząd nie jest narażony na pęknięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 U mnie chrobotanie po odpaleniu oznaczało kończące się KZFR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohito Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Papuga U mnie to samo. Przy zmienia KZFR polecam od razu zmienić cały rozrząd. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malynowskax Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam ;D U mnie w megance to samo było. Otwierałam maskę, mama odpalała no i kurcze słysze takie chrobotanie. Myślalam, że to kzfr ale okazalo się że jak pod autem idzie wydech to on jest osłonięty czymś chyba aluminiowym taka blaszka na całej długości i ona musiała się o coś zachaczyć i jak odpalałam to było słychać a po 3 sekundach już nie. Polecam sprawdzić to i poruszać tłumnikiem czy gdzieś się nie ociera. Ja już myślałam że będą koszty a tu tylko wystarczyło odgiąć blaszke. Pozdrawiam Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez malynowskax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi