Sebagaa Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Witam :) Tak jak w temacie... Stała się rzecz nieprzyjemna. Po trzech przepalonych zarówkach w przeciągu ostatnich 12 miesięcy przyszła kolej na kostkę która zwyczajnie częściowo się stopiła. Jako, że jestem zupełnie zielony w temacie mechaniki, elektryki i jakichkolwiek innych technicznych zajęć postanowiłem Was zapytać czy: Taka kostka jest uniwersalna i każdą jedną odpowiednią dla żarówek h4 da radę zamontować? Jeśli tak to dlaczego z kostki w moim samochodzie wychodzą 4 przewody a z tych ze zdjęć z allegro wychodzą tylko 3? Wiem, że pewnie zadaję banalne pytania ale na prawdę to dla mnie czarna magia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasfenix Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Taka kostka jest uniwersalna Tak, kostki pod żarówkę H4 wszystkie są takie same. wychodzą 4 przewody a z tych ze zdjęć z allegro wychodzą tylko 3 Ponieważ w Reniach doprowadzona jest podwójna masa (-). Nic nie stoi na przeszkodzie, by te dwa czarne przewody dolutować do przewodu nowej kostki. Na przyszłość polecam sprawdzić, czy kostka ma odpowiedni styk z żarówką. W kolegi przypadku na pewno nie miała, przez co wytworzyła się temperatura i usmażyła plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebagaa Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Czyli rozumiem, że zamiast lutowania można zwyczajnie skręcić i owinąć izolacją?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Zakładam, że chcesz po prostu skręcić jeden przewód z drugim (bez dodatkowej kostki). Tego typu przewody moim zdaniem tylko lutować. Tak jak pisze lukasfenix, słaby styk jest powodem przegrzewania się połączenia, wystarczy że Twoje skręcane połączenie lekko się rozluźni i będzie powtórka. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Sebagaa,mogła być też założona żarówka dużej mocy i doszło do stopienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Nawet przy normalnej żarówce, przy słabym styku można stopić kostkę (ostatnio naprawiałem w VW Polo dokładnie taką samą usterkę). A co do mocniejszych to nie wiem czy można teraz takie kupić w sklepach, ale miałem kiedyś 90/110W, nawet chyba jeszcze gdzieś mam. Była założona w sprowadzonym aucie, żeby lepiej doświetlać pobocze, a wystarczyło dobrze wyregulować reflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 A nie prosciej w pierwszym lepszym sklepie kupić nową kostkę, zarobić przewody do wsuwek, te osadzić w korpusie - i mieć wszystko zrobione jak w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi