Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy.

Może ktoś miał podobny problem. Otóż w moim scenicu II, 2007 r. climatronic mam problem z klapką recylkulacji powietrza. Podczas upałów, gdy auto stoi długo klima z automatu przełącza się w obieg zamknięty żeby najpierw szybciej i wydajniej schłodzić powietrze w kabinie. Natomiast u mnie podczas takiego zabiegu i przełączeniu się na obieg zamknięty pojawia się całkowity brak jakiegokolwiek ruchu powietrza z karatek nawiewu. Słychać że klima mocno i wydajnie pracuje ale całe powietrze tak jakby trafiało na podszybie na zewnątrz samochodu. Może któryś z kolegów spotkał się z czymś podobnym? Czy jest to poważna usterka czy w ramach naprawdę dobrych zdolności manualnych można usunąć samemu? Czy żeby ewentualnie dostać się do tej kratki to wymaga rozmontowania plastików podszybia z zewnątrz czy trzeba ściągać deskę i podszybie od wewnątrz?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

(...)Otóż w moim scenicu II, 2007 r. climatronic mam problem z klapką recylkulacji powietrza. Podczas upałów, gdy auto stoi długo klima z automatu przełącza się w obieg zamknięty żeby najpierw szybciej i wydajniej schłodzić powietrze w kabinie.

Natomiast u mnie podczas takiego zabiegu i przełączeniu się na obieg zamknięty pojawia się całkowity brak jakiegokolwiek ruchu powietrza z karatek nawiewu. Słychać że klima mocno i wydajnie pracuje ale całe powietrze tak jakby trafiało na podszybie na zewnątrz samochodu(...)

no więc dziej się to w Twoim sceniku czy nie?

Mnie to wygląda na brak albo otwartą klapkę w podszybiu od strony silnika, tam gdzie wymieniasz filtr przeciwpyłkowy w klimie. nie trzeba nic rozbierać, wystarczy tylko zdjąć z gumowych zaczepów plastikową pokrywę na silniku, by był lepszy dostęp. Jak się pochylisz to powinieneś widzieć klapkę z dwoma dużymi "motylkami". Filtr kiedy był wymieniany??

Sprawdź jego stan czy nie jest zapchany brudem.

A tak na marginesie też mam sceniola z tego rocznika, też z klimatronikiem ale jeszcze nie zauważyłem, by przy upałach zasysał z obiegu wewnętrznego w pierwszej fazie zbijania temperatury.

Owszem, dmuchawa pracuje na max i kilka razy zmienia kierunek nawiewu, ale jeszcze nigdy nie zauważyłem by zasysało ze środka.

Nawet obecnie gdy klimę mam ustawioną na 18 stopni w AUTOMACIE, (zawsze tak jest przez cały rok, tylko temperaturę zmieniam według potrzeb i pogody) a na otwartym parkingu termometr zewnętrzny wskazuje 38 stopni.

Fakt, że poza temperaturą nie za bardzo zwracam uwagę na ikonki na wyświetlaczu klimy, muszę się temu przyglądnąć.

Edytowane przez gojgien

Mnie to wygląda na brak albo otwartą klapkę w podszybiu od strony silnika

Ta klapka akurat nie ma żadnego znaczenia w działaniu nawiewu, raczej pełni rolę osłony dźwiękochłonnej. Najważniejsze jest mocowanie samego filtra przeciwpyłkowego. Jeżeli będzie za luźny lub nie będzie dobrze zatrzaśnięty w swojej komorze to powietrze będzie ulatywać do komory silnika. Od sprawdzenia tegoż filtra bym zaczął.

No fakt, klapka uszczelnia tylko kanał zasysający, by zapachów z komory silnikowej nie zasysało.

Osadzenie i uszczelnienie filtra może tu mieć znaczenie. Zastanawia mnie tylko, dlaczego przy normalnych warunkach tamtędy powietrze nie ucieka..

Może po prostu przy mniejszych obrotach dmuchawy jest tak samo, a nie jest to zauważalne??

Witam Ponownie Kolegów,

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie, napewno przy chwili wolnego w weekend posprawdzam. Mrarek - co do Twojej odpowiedzi to opiszę jeszcze raz problem. Otóż czy z automatu czy to manualnie włączę obieg zakmnięty, tzw. recylkulacja powietrza w kabinie z żadnej z kratek wogóle nie dobywa się ociupina powietrza, ewidentnie słychać że "jakaś" klapka się obraca i powietrze tak jakby leciało na zewnętrzną stronę podszybia samochodu.

Dodano: 07 lip 2015 - 15:35

Najważniejsze jest mocowanie samego filtra przeciwpyłkowego. Jeżeli będzie za luźny lub nie będzie dobrze zatrzaśnięty w swojej komorze to powietrze będzie ulatywać do komory silnika. Od sprawdzenia tegoż filtra bym zaczął.

Dzięki za podpowiedź. Co do wymiany filtra to był wymieniany w tym roku niecałe 1,5 miesiąca wstecz. Sprawdzę samo zamocowanie filtra i zobaczę czy taka sama sytuacja z recylkulacją powietrza dzieje się bez założonego filtra. Być może faktycznie jest źle zamocowany i gdzieś klapka podczas obrotu się o niego blokuje.

Wiesz co właśnie nie wiem. Generalnie jak włączam obieg zamknięty to słychać obrót i tak jak by klapka albo coś innego blokowało obieg wewnątrz samochodu. Ogólnie po włączeniu obiegu zamkniętego w samochodzie z żadnej kratki nie leci powietrze a słychać że to powietrze z dmuchawy albo krąży na zewnątrz samochodu albo przy włączony obiegu zamkniętym wogóle nie dociera do wnętrza kabiny.

Dodano: 07 lip 2015 - 20:46

mrarek jeszcze jedno. Czy ten silniczek, o którym piszesz to on odpowiada tylko ze sterowanie klapkami obiegu zamkniętego czy ogólnie jako wentylator obiegu zamkniętego, bo jeśli jak wentylator obiegu zamknietego to może i faktycznie jest on uszkodzony.

Wentylator w dmuchawie jest jeden. Silniczek i przekładnia klapki obiegu wewnętrznego steruje tylko przysłoną odcinająca dopływ powietrza z zewnątrz.

By widzieć tę klapkę, trzeba rozebrać kawałek podszybia jak do wymiany filtra powietrza do silnika.

Jest za napędem wycieraczek.

Edytowane przez gojgien

Wentylator w dmuchawie jest jeden. Silniczek i przekładnia klapki obiegu wewnętrznego steruje tylko przysłoną odcinająca dopływ powietrza z zewnątrz.

By widzieć tę klapkę, trzeba rozebrać kawałek podszybia jak do wymiany filtra powietrza do silnika.

Jest za napędem wycieraczek.

Dzieki gojgien za podpowiedź. Będę wymieniał niedługo filtr powietrza; prawdopodobnie w weekend to odrazu zobaczę do tej klapki. Mam nadzięję że to faktycznie będzie coś z tą klapką ewentualnie z kanałem dolotowym.

Jak będę wiedział już co i jak to dam odpowiedź co udało się zrobić.

A tak na marginesie też mam sceniola z tego rocznika, też z klimatronikiem ale jeszcze nie zauważyłem, by przy upałach zasysał z obiegu wewnętrznego w pierwszej fazie zbijania temperatury.

U mnie tak właśnie jest, przy silnie nagrzanym wnętrzu komputer zamyka obieg wewnętrzny i dopiero po jakimś czasie go otwiera.

• 1 miesiąc temu...

Witam Kolegów,

Niestety ale chyba będzie czekało mnie rozbieranie deski rozdzielczej. gojgien - klapka z dwoma motylkami na miejscu, filtr kabinowy zamontowany prawidłowo i niestety podczas wymiany filtra powietrza też niczego podejrzanego nie zauważyłem.

Ale mimo wszystko dzięki wszystkim za podpowiedzi i zaangażowanie i jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub sugestie chętnie czekam na info.

Dodano: 22 sie 2015 - 17:01

Witam Kolegów po dłuższej przerwie.

W końcu naprawa zakończona sukcesem z pomocą kolegi z forum - dzięki cinas - otóż okazało się iż po zwaleniu deski rodzielczej odkleił się filc podklejommny jako wygłuszenie pod deską rozdzielczą i spadł prosto na kratkę, którą zasysa wentylator powietrze przy włączeniu recylkulacji powietrza. Powód zaskoczeniem dla wszystkich. tak czy inaczej 3 godziny z kolegą walczyliśmy ale udało się i przy profesjonalnym podejściu i znajomości "renówek" przez cinasa udało się bez urwanych zatrzasków.

Zamykma temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!