Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pacjent megane II 2.0 turbo 163 KM. Przed wczoraj dobiłem, odgrzybiłem klimę, test szczelności wypadł ok, jednak dzisiaj zobaczyłem iż na wężyku na mocowaniu chłodnicy klimatyzacji i wężyka metalowego pojawił się zielony, jasny płyn z tego co wyczytałem jest to olej albo jakiś środek do sprawdzania szczelności. Klima działa narazie wzorowo, ale jeżeli jest to wyciek obawiam się że długo tak nie pozostanie, dlatego moje pytanie brzymi, czy jest jakiś środek, silikon czy inny specyfik, który można w takiej sytuacji użyć, tak aby nie było konieczności ściągania i ponownego napełniania klimatyzacji ? Próbowałem zakleić całe to miejsce poxyliną jednak bezskutecznie, proszę o porady :)

mam 3 chłodnice, ale wyciek jest z tej najmniejszej chyba to jest chłodnica klimatyzacji ale dokładnie nie sprawdzałem, co prawda mam zielony płyn chłodniczy, ale ten wyciekający jest flurorescencyjny. W czwartek megane idzie na serwis do mechanika olej filtry itp. itd. więc dowiem się dokładnie co i jak. Ale poxylina wytrzymała by chyba wyciek z układu chłodzenia ? Gdyby był to płyn chłodniczy był bym bardzo mile zaskoczony :)

• 1 miesiąc temu...

Kiedy zauważyłem to miejsce wytarłem, wyczyściłem papierem ściernym i zakleiłem poxyliną a zielony płyn po 24 godz. zaczął się zbierać i skraplać również na poxylinie.

Dodano: 30 sie 2015 - 12:50

Klima działa jak ta lala jest około 2 tyg. pod napełnieniu. Wystarczyło ściągnąć czynnik i dać nową uszczelke, na szczęście udało się odkręcić śrubę bez zerwania :)

Edytowane przez jagiel92

• 1 miesiąc temu...

Witam. Panowie a podpowiedzcie mi co to jest za oprzyrządowanie na załączonym zdjęciu. Otóż mam skraplanie z jednego z dwóch przewodów, te kapanie ma kolor zielony. Liczę na waszą fachowość. Pozdrawiam

Edytowane przez aston76

• 1 miesiąc temu...

Witam. Panowie a podpowiedzcie mi co to jest za oprzyrządowanie na załączonym zdjęciu. Otóż mam skraplanie z jednego z dwóch przewodów, te kapanie ma kolor zielony. Liczę na waszą fachowość. Pozdrawiam

To masz sprężarkę klimatyzacji, jak masz zielone i tłuste na to nic innego jak wyciek z układu klimatyzacji. Jeśli masz to na łączeniu ze sprężarką tam jest uszczelka taka zielona w megane I a w megane II jest zestaw tulejek uszczelniających. Jedź ściągnąć resztę czynnika z układu (o ile cały nie uciekł) do wymiany tych uszczelek nie musisz wyjmować sprężarki. Jeśli masz pusty układ to od razu wymień odwadniacz.

Edytowane przez aston76
  • +1 1