Kwadrad Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Witam mam problem i pytanie, nie wiadomo kiedy ale kratka nawiewu(środkowa) w prawym dolnym rogu zaczęła się marszczyć. Nie przypominam sobie żeby jakaś wilgoć dostała się. Jakieś pomysły albo propozycje wymiany? czy jest sens? na alledrogo 45 zl kosztuje Edytowane 25 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Widziałem coś podobnego w ciężarówce, nie miałeś tam jakiegoś zapachu? Może choinka zapachowa tam wisiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwadrad Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Miałem zapach buteleczkę szklana, to może być od tego i np.od słońca? Edytowane 25 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Zapewne buteleczki z zapachami, zakręcane drewnianymi zakrętkami, które mają płynem nasiąkać i uwalniać jego zapach, wieszane pod lusterkiem powodują takie uszkodzenia. (podobnie mam w sceniolu na ramce od mieszka biegów, jednak w porę to zauważyłem i uszkodzenie jest prawie niewidoczne) Zbyt wiele płynu wsiąka w drewno i sznurek do zawieszania i się po prostu na zewnątrz buteleczki skrapla. Taka kropla spada na plastik i niszczy jego powłokę. Taki sam efekt może być przy buteleczkach z aplikatorami wieszanymi na kratkach. W ich instrukcji jest wyraźnie podane, by nie wieszać ich w pochylonej pozycji. A niestety w megankach i sceniolach te kratki są pochylone. Miałem taką w kratkę wepchniętą ale było zbyt wielkie ryzyko rozlania środka zapachowego w czasie jazdy, dlatego stosuję buteleczkę z drewniana zakrętką pod lusterkiem (produkt K2 z biedrony) ale: - sznurek zastąpiłem łańcuszkiem kulkowym, takim z metek przy butach. (2 łańcuszki i dodatkowe kulki drewniane, by się tak nie bujała) - gumowy korek jakim jest buteleczka zabezpieczona przed zakupem, jest przewiercony tak by powstał otworek 3mm (wiertło 4mm, albo zagrzany do czerwoności nad palnikiem gazowym gwóźdź 2" i otworek w gumie przepalony) i jest ponownie wciśnięty w butelkę. Daje to mniejszą ilość płynu wsiąkającego w drewno i mniejszą powierzchnię jego zasysania. (brak sznurka) Zapach uwalnia się dłużej i nie jest tak intensywny jak zaraz po zawieszeniu butelki, a ponadto nie występuje ponowne skraplanie i ściekanie środka po butelce. Tak to wygląda w moim aucie: Takie mam uszkodzenie spowodowane kroplą środka zapachowego. Oryginalny zapach K2 by biedrona butelka zabezpieczona korkiem Otwór w korku Całość zawieszona na osłonie słonecznej na łańcuszkach kulkowych Widać że tylko drewniana zakrętka jest wilgotna a wyżej zawieszone drewniane kulki już suche. Przy oryginalnym zawieszeniu sznurek do zawieszenia i kulka też były wilgotne, bo sznurek działa jak knot w lampie naftowej. Przy okazji robienia fotek wymieniłem butelkę na pełną, bo już dno świeciło Edytowane 23 Lipca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Jak wcześniej napisałem w ciężarówce miał kierowca klasyczną choinkę powieszoną na dodatkowym monitorze z kontrolkami . Na ekranie powstało matowe odbicie kształtu choinki. Ja wymieniłem w megi lusterko fotochromowe bo takie wisiorki zaczęły niszczyć brzeg szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) U mnie już to jest rozwiązane. Po metalowych kulkach łańcuszka nic wyżej nie podejdzie. Tylko do zakrętki i tam odparowuje. A otworek w gumowym korku zmniejszył dawkowanie Wymieniam tylko pustą buteleczkę na pełną, a gdyby nawet zakrętka już była za stara by zasysać to już mam w zapasie kila nieużywanych. Wymiana 2 minuty. Edytowane 23 Lipca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwadrad Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Buteleczka plastikowa ale nie z drewnianym korkiem, taki standardowy ale możliwe że to od tego? Edytowane 25 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bania Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Kwadrad, nie ruszaj tego! Miałem identycznie kiedy kapnęła kropla zapachu ale po jakimś czasie to wszystko się rozeszło i nie ma prawie śladu. Edytowane 24 Lipca 2015 przez bania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwadrad Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Ok. dzięki Edytowane 25 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szef12 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Kwadrad to na 100% od tego. Poprzedni właściciel mojej megi miał wsadzony zapach w nawiew i też tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwadrad Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 niby nie widać, niby nie przeszkadza ale sam fakt, że jest drażni :). Orientujecie się ktoś czy ciężko wymienić ten element? bo może uda się znaleźć gdzieś na szrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi