ponte Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Witam kupiłem niedawno Megane 3 1.9dci 2011r 130km z fapem. Mam pytanie do użytkowników tego samochodu czy filtr cząstek stałych stosowany w tym samochodzie jest uporczywy? Boje się, że jak będę jeździł krótkie odcinki typu do sklepu parę km, że będzie to problemem. Na co dzień mam do pokonania około 12km w jedną stronę do pracy, trasy typu parędziesiąt km to może dwa trzy razy w miesiącu. Czy lepszym rozwiązaniem będzie usunąć fapa i przeprogramować komputer? Kiedy będę wiedział, że filtr się dopala? Poprzednio miałem astre h 1.9 z dpfem i był uporczywy, tzn, trzeba było na niego strasznie uważać bo nic się nie wyświetlało przy dopalaniu, jedynie zwiększone zużycie paliwa, a ciężko było go dopalić (nie mam blisko autostrady) i wpompowywał ropę do silnika, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam;) Edytowane 26 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 W tym roczniku DPF już będzie z osobnym wtryskiwaczem paliwa do wydechu, więc olej nie jest rozrzedzany przez ON. Jeżdżę głównie po mieście i odpukać jak na razie wypala się bezproblemowo. Potrafi się wypalić nawet na postoju w korku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponte Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) To już jakiś plus, a jest jakoś to informowane kiedy się wypala? Jakie masz spalanie? Edytowane 26 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Tylko lekko wzrasta chwilowe zużycie i po puszczeniu gazu nie schodzi do 0, tylko do 2-3l. Średnie spalanie wychodzi mi teraz koło 7-7,5l/100 km, ale ja mam 2,0 dCi z automatem. W jedną stronę do pracy jadę bardzo wcześnie i praktycznie nie ma ruchu, w drugą stronę muszę w kilku miejscach swoje odstać. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Też się nad tym zastanawiam... Zrobiłem ponad 7500 km i nawet nie wiem, kiedy się wypala :) A codziennie robię trasę 2x30 km głównie w arteriach miejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 FAP w tych renówkach jest bezproblemowy do przebiegu ok 180tys km. Jak są robione trasy to działa bez problemu o wiele dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi