Tomel Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Mam propozycję żebyśmy zrobili krótkie zestawienie naszych oddczuć co do jakości sprzęgieł. 1. Sprzegło w mojej Megance 2003 1.6 16V ma 135 kkm i zaczyna sie odzywać przy ruszaniu w specyficzny odgłos bez szarpnięć. A ile wytrzymały Wasze sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Moje ma 118 tyś i jest jeszcze ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 moje ma 91 tysięcy i słychac już pierwsze ozanki zuzycia, szczególnie przy ruszaniu pod górkę jak auto jest załadowne (normalne zjawisko). Na usprawiedliwienie dodam że operuje dużo skrzynia/sprzęgłem, 95% to miasto (więc i sprzegło sie zuzywa, sczególnie w warszawskich korkach gdy jedzie sie czesto na pólsprzegle :-/ ) a do tego jest czasem drastycznie traktowane; czasem z niego "strzelam" ;-) sowja drogą jakie sprzegło polecacie w ramach ewentualnej wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 no, moje ma 260tkm i powoli sie szykuje do wymiany.Na 6 biegu jak zaczynam gwaltownie dodawac gazu to czasami sie slizgnie przy 2000tys.obrotow.Z tym,ze moje kilometry to wiekszosc autostrady.Mysle,ze realnie powinno wytrzymac 100-150 tkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomel Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Jakie polemamy sprzęgła? No wyboru za wielkego nie ma np. do mojej 1,6 16 v 107 KM to mam wynór Valeo oraz Valeo w opakowaniu LUK, no i oczywiście nieziemsko tanie MAPA, ale w serwisiach czasem nie chcą ich montować. Swoją droga w silnikach 1,6 16V ciekawa historia jest z sprzęgłem oficjalne sprzegło to model końcówka 22 i kosztuje ok 500 PLN ale ponoć pasuje model końcówka 20 za niecałe 350 PLN. Słyszeliście o czymś takim. Zaznaczam, ze oba sprzegła pochodza od Valeo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro_megane_II Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Nie da się porównać. Wszystko zależy od stylu jazdy. Po 90tys wyjąłem sprzęgło i tarczę z powodu wymiany gwarancyjnej skrzyni taki był warunek rocznej gwarancji na skrzynię (ok.80% przebiegu to trasa) ZERO zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Generalnie nie ma żadnej reguły - jeżeli ktoś nie nauczył się że noge ze sprzęgła sie zdejmuje i po mieście non stop jeździ na pół sprzęgle to długo ono nie wytrzyma - drugim skrajnym przypadkiem to auto w ciągłej trasie gdzie sprzęgło będzie jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomel Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jak sprawdzić czy sprzęgło jest do wymiany czy jeszcze trochę posłuży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 objawy są takie, że jak dodajesz gazu to obroty rosną a samochód nie przyśpiesza, drugim objawem jest to, że sprzęgło zaczyna łapać przy samym końcu. ja polecam sprzęgła sachsa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 no, moje ma 260tkm i powoli sie szykuje do wymianyNo i sobie wykrakałem :-( padł hydrauliczny wysprzęglacz :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airman Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Moje sprzęgło ma 137kkm i po odgłosach przy dynamicznym ruszaniu wymaga wymiany "za chwilę". Przy jeździe normalnej nic nie słychać ale przy sportowym ruszaniu sprzęgło krótko "wyje". Czas startowego ruszania jest dłuższy niż instrukcyjny ale przy wyższych biegach wyprzedzam rakietowo i nic zdrożnego nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Czas startowego ruszania jest dłuższy niż instrukcyjny - a właściwie co to jest i gdzie w instrukcji się tego szuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Czas startowego ruszania jest dłuższy niż instrukcyjnymoże kierowca kiepski :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomel Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Moje sprzęgło ma 137kkm i po odgłosach przy dynamicznym ruszaniu wymaga wymiany "za chwilę". Przy jeździe normalnej nic nie słychać ale przy sportowym ruszaniu sprzęgło krótko "wyje". Czas startowego ruszania jest dłuższy niż instrukcyjny ale przy wyższych biegach wyprzedzam rakietowo i nic zdrożnego nie słychać. Masz takie same objawy jak ja w mojej Reni. Mi mechaniorzy mówili że mogę z czymś takim jeździć. A Ty pytałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hydraulikbp Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 u mnie 223tys i jeszcze siedzi orginał ale za to przegub z prawej daje o sobie znać :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi