jagiel92 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam. Nie mam powoli siły do tego samochodu. Pacjent megane 2 przed fl. 2.0 T benzyna z pół rocznym lpg. Problem jest następujący po postoju meganka dymi np. Światła, korek również po dłuższym postoju - na noc... Coś pod kolor szaro niebieski. Bierze olej około 0,7 na 1000 km. Była czyszczona odma. Podczas jazdy nawet bardzo dynamicznej dymu w lusterku nie widać robiłem próbę z kolegą obserwował tył auta również zero dymu. Dodano: 26 sie 2015 - 22:15 Wycieków oleju brak, moc, spalanie, kultura pracy bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Albo kompresja albo turbina. Obstawiam kompresję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 LPG zakładałeś sam, czy wcześniejszy właściciel? Za turbosprężarką nie ma czasem oleju? Dymi zaraz po odpaleniu np. po nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagiel92 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Lpg stag 4 zakładne u autoryzowanego gazownika, poprzedni właściciel, nic za turbiną nie ma z tego co widziałem turbawka była jakiś czas temu robiona. Może to być wina egr'a ? Dodano: 26 sie 2015 - 22:25 Dymi po opaleniu jak jeszcze pracuje na Pb, i niekiedy po postoju 2-3 min np. W korku. Dodano: 26 sie 2015 - 22:29 Gdyby to było coś z kompresją to nie powinien dymić cały czas tj odrazu gdy dojade do świateł ? A nie po chwili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zależy co jest z kompresja nie tak, czy pierścienie czy zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagiel92 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Po zmierzeniu kompresji da się to jakoś określić czy trzeba głowice ściągać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Da się określić bez ściągania głowicy. I coś mi się wydaje, że w benzynie nie ma zaworu egr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Lpg stag 4 zakładne u autoryzowanego gazownika, poprzedni właściciel, nic za turbiną nie ma z tego co widziałem turbawka była jakiś czas temu robiona. Może to być wina egr'a ? Pytanie, czy czasem ten gaz nie był powodem sprzedaży? Już spotkałem silnik, który gazownik spartolił, bo opiłki wpadły do cylindra i pięknie ścianki porysowały. Zmierz kompresję, ale nie zapomnij, żeby to zrobić na dwa razy z próba olejową. Ta robiona turbina, to też może być spartolona sprawa. Odkręć rurę za turbiną i sprawdź, co jest w węży dolotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagiel92 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Dzięki wielkie, wychodzi na to że tak czy siak będę musiał przygotować się na kosztowną naprawę :( Dodano: 26 sie 2015 - 22:57 Nie wiem co było przyczyną sprzedaży synek rocznik 95' kupił sprowadzone z DE włożył 3 tys na lpg a potem zamienił na astre cupete też z pokaźną mocą ;/ nie wiem co o tym sądzić i co dokładnie robić, zmierzę kompresje i zajrzę do rury od dolutu w pierwszej kolejności :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Coś mi się wydaje, że chyba z autem uciekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jak ten dymek masz po postoju i znika to obstawiam uszczelniacze zaworowe, miałem tak kiedyś w Oplu, tyle też brał oleju, jakby to było coś niżej to jest wtedy większe zużycie oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagiel92 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Ktoś się orientuje jaka cena z robocizną uszczelniaczy zaworowych w tym silniku ? :) Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez jagiel92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Koło 1000 zł musisz liczyć, jest przy tym dość dużo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagiel92 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Bez ściągania głowicy da radę w tym silniku ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Da radę jak jest dobry mechanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi