Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czy można

zbilak

Rekomendowane odpowiedzi

witam

moja 10 letnia megi 1,5dci 60kw zalewana byla olejem 5w40,w zeszlym roku mechanik zalal 10w40 .W tym roku chce wrocic do 5w40,czy mozna?Rozumie lepkosci,gestosci itp.1o za 5 tak ale odwrotnie?w necie niema jednoznacznej odpowiedzi.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki

P_r_z_e_m_o

zbilak, ja tak właśnie zrobiłem po zakupie auta tzn. było zalane 10W40 i zminiłem na 5W40. Po około roku pojawił się wyciek na łączeniu skrzyni i silnika ale nie jestem pewien czy rzadszy olej był tego powodem. auto ma na liczniku ponad 200 tyś (ile naprawdę nie wiadomo) więc może to być po prostu zmęczenie materiału.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi

Przypomnij sobie co to są zdania, kropki i przecinki.

P_r_z_e_m_o

Przerabiałem temat przy zmianie oleju z mineralnego (i nie znanego powodu, dlaczego ktoś wcześniej to wlewał) na półsyntetyk w samochodzie 13-sto letnim i benzynie. Wiem jedno, wyciągnąć wnioski na podstawie porad innych użytkowników na ten temat jest strasznie ciężko. Ile osób, tyle opinii, a same opinie od pozytywnych po skrajnie pesymistyczne (remont silnika).

Zaryzykowałem, przez 2 lata autko jeździło bez problemów, oleju nawet nie ubywało, potem go sprzedałem i wiem, że jeździ do dzisiaj, czyli jeszcze plus 6 miesięcy.

Po jednak ciężkiej debacie na forum na ten temat stwierdzam, że gdybym miał to zrobić ponownie, to pytałbym już tylko o ogólne wskazówki dotyczące tego, czy dany olej podejdzie i czy jest wskazany do tego silnika :D, a potem do dzieła. Od reszty, to głowa może rozboleć :D .

Trzeba by porównać karty techniczne tych olei, a potem dopiero próbować wyciągać wnioski. Przypomnę, że LEPKOŚĆ oleju określa się dla konkretnej temperatury.

Edytowane przez aston76