bart0s Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Witam. Jakiś czas temu nabyłem swoją Megi, ma ona silnik 2.0T (F4R 776). Zrobiłem na początek zestaw startowy (kpl. rozrządu, filtry, zmiana oleju). Wszystko by było w porządku, gdybym nie dowiedział się na tym forum właśnie, że jest też coś takiego jak KZFR. KZFR które jest także częścią rozrządu - a więc w warsztacie nikt się nie pokwapił mi wspomnieć o tym, że taka część jest też w komplecie. W związku z tym moje pytanie: czy jeśli chodzi o bezpieczeństwo silnika, należało by wymienić także KZFR póki od wymiany większości rozrządu nie mija miesiąc? Edytowane 22 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megii2 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Bez obaw, nikt Cię nie poinformował bo przy Twoim silniku nie ma KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart0s Opublikowano 21 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 nie ma KZFR. Jakto, skoro na aukcjach jest lista zastosowań a w nich wyszczególniony dany model wraz z tym silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Opisy na aukcjach często mijają się z prawdą. Jeżeli masz 2,0T 163KM to tam nie ma kzfr. W poniższych linkach masz odniesienia do specyfikacji danego silnika Dla MII 2,0 136KM, wedle opisu jest dostępne to koło pod pozycją 13 i jest ona aktywna do kliknięcia link Dla MII 2,0T 163KM tu już nie jest podane w tabelce, choć na rysunku jest. link Więc można wnioskować że go nie ma. Nie wiem czy na tym forum jest możliwość aby ktoś po nr vin ci to powiedział. Adekwatnie jest dla ScenicaII SCII 136KM SCII 163KM Jest jeszcze wersja 170KM w Velsatisie ale jak z nią jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 W silniku F4RT nie ma KZFR (miałem go w lagunie w wariancie 170 koni). W wolnossącym F4R natomiast z tego co się orientuje jest KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart0s Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Zwariowałem; W hurtowni motoryzacyjnej powiedzieli mi sprawdzając po numerze VIN, że takie koło nie występuje. Zadzwoniłem do ASO i spec stwierdził prosto z marszu, że jeśli jest 16zaworowy to na pewno ma to koło... Edytowane 22 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) No to idź do ASO i kup to KZFR, może komuś się przyda <_< Wpisz F4R 776 w google, zobacz że na wałku ssącym nie ma KZFR, jest zwykłe koło zebate na pasek rozrządu. Edytowane 22 Października 2015 przez shu90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart0s Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Drogi shu90, wiesz co? Jak bym wiedział co i jak, to bym nie pytał o to na forum. Nie każdy skończył technikum mechaniczne, więc takie sarkazmy zostaw dla kogoś z najbliższych - na pewno się ucieszą. Edytowane 22 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 To zadzwoń do innego ASO i poproś o sprawdzenie po nr vin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolasov Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Kolego, więc powtarzam. Przy silniku F4RT (czyli F4R z turbo) nie ma kzfr. A jeżeli masz wątpliwości to otwórz maskę, zdejmij tą plastikową osłonkę i sprawdź czy w okolicy rozrządu jest elektrozawór sterujący kołem. Ewentualnie cyknij fotkę i wstaw. Do ASO to podchodź z dużym dystansem.. Wolnossące 16 zaworówki (1.6 K4M i 2.0 F4R) miały montowane KZFR, natomiast wersja uturbiona na 95% tego nie ma ;) A w Meganie z tym silnikiem masz dwumase? Dodano: 22 paź 2015 - 15:06 Poszperalem specjalnie troszkę w necie jeszcze http://img15.allegroim.pl/photos/oryginal/57/01/23/53/5701235340_1 Tu ślicznie widać przewód idący do KZFR - między skrajną cewką od strony pasażera a korkiem oleju. I to jest wolnossące F4R. A tu zdjęcie F4RT http://i.ebayim.com/00/s/NTM0WDgwMA==/z/ObQAAOSwjVVVw4zE/$_57.JPG Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 22 Października 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart0s Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) A w Meganie z tym silnikiem masz dwumase? Raczej tak, bo gdy sprawdzałem sklepy internetowe z częściami wyskakiwały oferty dwumasy pod ten samochód. Dobra, w takim razie dziękuję bardzo osobom które mi pomogły ! :) Edytowane 22 Października 2015 przez bart0s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Gdybyś podał początek VINu to byśmy Ci powiedzieli od razu co i jak. Celem zapobieżenia kolejnego pytania, masz dwumase ale bardzo wytrzymałą. Dziękuję, dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ludzie nie powtarzajcie głupot z tą dwumasą... ona jest adekwatnie wytrzymała jak dla diesla. O tym że w PB ona dłużej wytrzymuje to co innego na to wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi