ziolo Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witam. Jakieś 2 lub 3 dni temu wymieniłem koła na letnie. Zmieniane były również hamulce na takie od Scenic-a wraz ze zwrotnicami. W układzie kierowniczym, zbieżności i zawieszeniu nie było nic ruszane mimo to od zamontowania kół letnich auto ściąga na prawo i to w specyficzny sposób: gdy np na 3 biegu wcisnę gaz w podłogę i auto ciągnie do przodu to jedzie idealnie prosto a gdy tylko zdejmę nogę z gazu auto natychmiast ucieka na prawą stronę. Jeśli ktoś wie o co biega to proszę o info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 mialem cos podobnego ale u mnie sciagalo w lewo, sam do konca nie wie co bylo tego przyczyna ale po ostatniej wizycie u mechanika (szczegoly tutaj: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=6332) problem znikl :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Lukas.s to mi przypomniało że chyba w tylnym prawym kole blokują mi się szczęki. Gdy się zatrzymam całkowicie, wrzucę wsteczny i zaczynam cofać z tylnego prawego koła słyszę takie tarcie jakby szczęki trzymały i to właśnie może być przyczyną ściągania na prawą stronę. Jutro zrobię diagnozę. Dziękuję bardzo za info i pozdrawiam masz u mnie piwko ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Nie chce cie przerazac ale ja na poczatku tez myslalem ze tylko szczeki beda do wymiany a skonczylo sie dodatkowo na lozyskach wiec jak mozesz to sprawdz takze lozyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam ten plus że pracuję w hurtowni motoryzacyjnej więc ceny mnie nie przerażają a wszelkie naprawy przeprowadzam sam :-P sprawdziłem dziś tył i jednak nic nie blokuje. Muszę szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 sprawdź zbieżność, po zmianie opon na szersze może coś takiego wyjść...bo dużo większe jest tarcie i opory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 a gdy tylko zdejmę nogę z gazu auto natychmiast ucieka na prawą stronę. Jeśli ktoś wie o co biega to proszę o info tak wg mnie to pomimo, że zawiecha nie byłą ruszana sprawdziłbym silenblocki (łączniki wahacza z budą), bo wygląda na to że wahacz(e) mają zbyt duży luz. Może podczas stukania młotkiem któryś sie oberwał lub wyskoczył, względnie obrócił. Nie wierze aby tył nie grzejąc się na tyle trzymał, że ściągało auto a dodatkowo jeżeli toczenie się do zatrzymania bez hamulca jest OK i nie "staje dęba" to diagnoza jest zła i nie tędy droga :-? . Po oblookaniu zawieszki raz jeszcze, najlepiej na szarpakach zrobiłbym mimo wszystko geometrie. Cudów po prostu nie ma. Zakłądam jednak , że kołą letnie są proste , wiadomego pochodzenia i już jeździły na tym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Koła letnie czyli felgi plus opony są nówki świeżo kupione dwa tygodnie temu silentblocki zmieniane niedawno. Sworznie zmieniane też niedawno. Gumki na stabilizatorze też. Wszystko ma nie więcej niż 2 miesiące. We wtorek jadę sprawdzić zbieżność bo nie pozwolę na takie coś w mojej Megi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 ziolo, nie chodzi no to, że są nowe, ale o to, że są szersze niż dotychczas miałeś, więc opory toczenia koło/droga są większe i może to być mocniej wyczuwalne niż na poprzednich oponach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 To by się zgadzało ale wszystko było ustawiane, zbieżność sprawdzana. Także nie znam przyczyny tego pecha. Ale zorientuję się najszybciej jak potrafię i rozwiążę ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maki2 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Mam podobny problem. Zmieniłem ostatnio w swojej Megance z opon zimowych na letnie (nowe bo stare już były do niczego). Po wyjeździe z warsztatu zauważyłem iż skręca mi lekko w prawo i to za każdym razem jak puszcze kierownice bez względu na jakiej drodze jadę i w którym kierunku wieje wiatr. Zimowe opony nie były ściągane z felg. Kupiłem komplet felg stalowych do opon letnich. Co może być przyczyną tego że lekko skręca mi w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 ja dziś zakładałem oponki na nowe fele to człowiek w wulkanizacji powiedział mi że jeżeli ściąga to mam ostro przyhamować i nożnym i ręcznym.podobno pomaga. Maki2, co do ciebie to może to być różnie. np. do sprawdzenia zbieżność, czy nie blokują hamulce, łożyska kolumny jak by się okazało że blokuje raz na jedną stronę raz na drugą, no i tak można cały układ kierowniczy sprawdzić zaczynając od stanu gałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maki2 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Gałki świeżo co wymieniane, wszystkie gumy to samo. Co do zbieżności to ustawiałem z 3 tyg temu lecz na oponach zimowych z innymi felgami. Ale dlaczego to się stało dopiero po zmianie opon na letnie. Na zimowych wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 mi jak raz "wulkanizator" założył nowe oponki to nie szło ujechać, ściągało chyba w prawo. wróciłem do owego fachowca, co ciekawe zdjął opone z felgi założył raz jeszcze i wszystko wróciło do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maki2 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 W poniedziałek pojadę zobaczyć te zbieżność. Jak to będzie powodem to napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi