-adek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, Chciałbym podzielić się moimi przykrymi doświadczeniami ku przestrodze innym użytkownikom. Przy przebiegu 142tyś wymieniałem osobiście rozrząd w swoim sceniolu silnik 2.0 turbo benzyna. Wszystko było cacy, przejechałem 20tyś od tamtego czasu bez żadnych problemów. Ostatnio trasa sopot-wrocław w połowie usłyszałem dziwne dźwięki spod maski (wszystko w aucie działało), zatrzymałem się na stacji dźwięki te dobiegały z okolic rozrządu co mnie zaniepokoiło. Zdjąłem koło i nadkole plastikowe i moim oczom ukazał się armageddon: Koło pasowe osprzętu jest z tłumikiem drgań z gumy. Guma się rozsypała wysunął się z tego koła metalowy pierścień który werżnął się w miskę olejową, obudowę rozrządu i "zjadł mi ponad połowę paska rozrządu po jego szerokości. Gdybym olał sprawę to prawdopodobnie przecięło by pasek rozrządu i wtedy wiadomo albo przecięło by miskę do końca i puściłby olej. Jak widać sprawa jest dość poważna olanie tematu grozi generalnym remontem silnika sprawdzajcie wasze koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Wielu mechaników radzi wymieniać to koło przy wymianie rozrządu. Temat stary i dość znany wśród użytkowników 2,0 HDI, gdzie to koło potrafiło całkowicie odpaść. Niestety guma ze starości po prostu się rozpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Proponuję dodać jakiej firmy było to koło, numery... czy był to oryginał czy zamiennik. Jednym z problemów to kupić dla silnika 2,0 16V lub 2,0T dobry zamiennik koła pasowego, większość zamienników ma średnią opinię wedle jakości a cena oryginału jest jednak spora. Wstawiłeś trzy razy to samo zdjęcie, popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-adek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jak wymieniałem rozrząd miałem to koło w rękach nic nie wskazywało na to żeby coś z nim było nie tak... Koło było oryginalne Renault numery 8200505833 jutro jadę szukać nowego dam znać co kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Może zbyt ambitnie naprężyłeś pasek wielorowkowy i koło (gumowy amortyzator drgań) tego nie wytrzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Może to kwestia gumy i samego starzenia się materiału? U mnie w 2.0 benzyna kilka miesięcy temu także kompletny rozrząd wymieniony. Po ściągnięciu koła pasowego mechanik stwierdził że wygląda jak nowe więc nie zmieniałem. Skontroluje po zimie mimo wszystko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-adek Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie raczej jest to kwestia " ten model tak ma " po tym co przeczytałem na forum espace to powinienem na kolanach do częstochowy iść że tylko tak to się skończyło :) Rozrząd wymieniałem 20tyś temu, miałem to koło w rękach i też można było powiedzieć, że było w idealnym stanie. Dzisiaj je umyłem dokładnie i ta guma nie wygląda tak tragicznie wysunął się ten metalowy pierścień co widzicie na zdjęciu i tyle. Zaraz jadę po graty i składam. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Czy ktoś kto ma dostęp do Dialogysa (lub wymieniał już koło pasowe) mógłby potwierdzić czy koło 8200619927 pasuje do Grand Scenic II F4R 776. Mogę jak by co podać VIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Wedle poniższej stronki to tak, w Dialogysie pewnie będzie identyczny numer. Dla 2.0T LINK Identyczne koło jest dla zwykłej 2.0 135KM LINK Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, zaraz idę odkręcać ponieważ już drugi pasek akcesoriów mi stopiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Sprawdź od razu sprzęgło alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi