beskid Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam. W moim Scenicu 1,9 dTi posiadam orginalny akumulator z 2004 roku. Ostatnio dzieja sie takie rzeczy ze po calej nocy gdy rano chce zapalic akumulator jest rozladowany do zera musze go ladowac i wtedy jest ok. Jednak gdy zostawie go na noc znow dzieje sie to samo. Oprocz tego ze aku moze byc padniety podejrzewam tez, ze cos rozladowuje go tylko co? :roll: Jak to sprawdzic domowymi sposobami? Z gory dziekuje za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Miernik cęgowy w dłoń, odpinać po kolei bezpieczniki i sprawdzać wskazania. Mam jeszcze pytanie, jesli naladujesz akumulator, zostawisz go niepodlaczony na noc pod maska, to czy rano odpali? Sprawdz, moze aku jest padniety do takiego stopnia, ze trzyma bardzo krotko. A diesel potrzebuje duzy prad zeby odpalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beskid Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Właśnie jest taka sytuacja ze jak odepne jedna kleme i rano podlacze to odpala bez zadnego "ale". Czyli jednak stawiam ze cos rozladowywuje go... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 zdecydowanie coś prąd "podkrada". Najpierw sprawdź organoleptycznie co możesz włączyć bez kluczyka/karty: dmuchawa nawiewu (może zostawiasz na 1 biegu a ta sobie cichutko pracuje), może jakieś oswietlenie bagażnika bo sie krańcówka podwiesiła, może schowek, alarm itd. Jak nie znajdziesz trzeba sie udać do elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Przeważnie najczęstszy problem to lampka w bagażniku ale nie w megane juz w MI byla funkcja wylaczania oswietlania, po uplywie 5 minut od otwarcia drzwi/bagaznika. Dosc czesto alarmy biora za duzo. No i obowiazkowo sprawdz radio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Czasem takie dziwy wychodzą że szok U znajomego w starej corsie było to samo. Wszystko wyłączone, odłączamy klemę, w szereg amperomierz i prądzik płynie. Nie za wielki ale jednak. Do rana trup. Szukaliśmy co jest przyczyną i się poddaliśmy. Kolega oddał do elektryka, ten też sporo szukał, drapał się po głowie i znalazł. Jak się dowiedziałem co to było to szczęka mi opadła. Otóż przetarł się kabel od rozrusznika i dotykał do masy. Nie wiem czemu, ale nie było pełnego zwarcia tylko sobie prąd upływał i powodował rozładowanie akumulatora Niezłe jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 najlepiej pojedz do jakiegoś elektryka samochodowego gość dokładnie za darmo sprawdzi jakie pobory są w czasie włączonego silnika,wyłączonego itd sam miałem podobne problemy i sprawdził,może z 5 minut to zabrało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaha Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Można też przypomnieć sobie czy ostatnio własnoręcznie nie było podpinane jakieś ustrojstwo (cb, radio etc) mogły kabelki się pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beskid Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Otworzyłem akumulator i okazuje się, że wszystkie celki są czarne oprócz lewej i prawej na końcach :-/ Chyba nie obejdzie się bez nowego :-( Jaki będzie najlepszy do diesla i żeby mi nie nadwyrężył budżetu domowego? Ile aH minimum? Jaka wydajność prądowa? Może coś z Allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 74Ah, 680 A lub wiecej, minimum 200-300zl musisz liczyc. Ja osobiscie wynalazkow radze nie kupowac, tylko sprawdzone marki. Wynalazki moze sprawdza sie w benzynce ale nie w dieslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Najlepiej taki sam jak masz bo ktoś już go dobierał (fabryka) Poczytaj też TEN temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 ja w 1.5dCi (80BHP) mam 70Ah 720A, fabrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaha Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Najlepsza jest Centra - dla mnie bez dykusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beskid Opublikowano 6 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Byłem u fachowca... Padł przekaźnik świec żarowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi