Damro93 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam, jak w temacie mam pytanie może dla niektórych śmieszne ale nie jestem jeszcze w temacie i wolę się upewnić zanim wydam 2000 na felgi. Otóż posiadam opony letnie o rozmiarze 195/65R15 naciągnięte były na oryginalne felgi stalowe. Na nowy sezon mam w planach zakup felg aluminiowy o rozmiarze 15x7,5 ET10 4X100. Moje pytanie jest następujace czy moja opona wejdzie na tą felgę i czy felga będzie pasowała do auta? I jeszcze byłbym bardzo wdzięczny jakby mi ktoś na chłopski rozum wytłumaczył mi o co chodzi z tym obsadzeniem felgi ET z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ad1) Każdą oponę 15" naciągniesz na felgę 15", od szerokości felgi będzie zależał końcowy wygląd, a te felgi sobie daruj. Ad2) http://megane.com.pl/topic/10462-i-megane-ii-ph-iirozmiary-felg-i-opon/ Temat do zamknięcia bo w zasadzie jest wszystko opisane, tylko koledze nie chciało się poczytać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ta felga się nie nadaje, opony będą ocierać o nadkola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damro93 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dzięki wielkie za informację pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Jak dołożyc dystanse do takich felg - to będzie ok, tyle że trzeba spojrzeć jak zmieni się rozstaw osi felg w stosunku do fabrycznych - moze się okazać że zmieni się prowadzenie samochodu (zarówno na + jak i -) Edytowane 7 Stycznia 2016 przez EnD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dołożyć dystanse, żeby jeszcze bardziej w nadkole się wpasowała felga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Co sądzicie o tych felgach ? http://olx.pl/oferta/alufelgi-16-4x100-oryginalne-renault-CID5-IDemRHL.html#767c2cf72a Wydają się być w miarę w dobrym stanie. Chociaż na 3 zdjęciu widać spory ciężarek. Proszę o jakąś pomoc, gdyż w temacie felg używanych to jestem zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Mam takie dwa komplety (dla letniaków i zimówek), są to oryginały 16" a co chcesz o nich wiedzieć? Będą pasować na 100% jak masz 4x100. Cena - drogawo idzie znaleźć taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Poszukaj czegoś na miejscu lepiej, bo jak przyjdą, to można się lekko zdziwić. Ja osobiście nie jestem fanem kupowania na odległość. Mają kilka zadrapań i wgniotek, na pierwszy euforyczny rzut oka niewidocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Ciężarkami się nie przejmuj. One niwelują bicie koła, a właściwie stosunek opony do felgi. W tym ustawieniu musi być tyle ale wystarczy przekręcić oponę na feldze o kilkanaście stopni i ciężarków może być zdecydowanie mniej. Łatwiej jest jednak ciężarki doklejać, jak kilkakrotnie powietrze spuszczać i bawić się w inne ustawianie opony. Z mojej dotychczasowej praktyki z oponiarzami tylko raz się przytrafiło, że przypadkowo oponę tak się udało założyć, że koło nie potrzebowało nawet 5g ciężarka. Edytowane 15 Marca 2016 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Dzięki za podpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze czy śruby z oryginalnych stalowych 15' podejdą do tych aluminiowych 16' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Powinny być śruby z ruchomymi podkładkami, ale te od stalówek pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) Rozumiem, że oponki do tego to 205/55 ? Edytowane 21 Marca 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Do 16" tak właśnie ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi