sebol2 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witam Zostałem poproszony przez znajomego o przedstawienie problemu, bo on sam nie ma neta chwilowo. Problem przedstawia się tak, że nagle przestaly wskazywać zegary i świecić kontrolki. Działa tylko ta od imobilizera. Scenic był sprawdzany interfejsem cdif/2 i niby wszystko jest ok. Scenic jest z roku 2001, silnik 1,9 dci. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 a światła działają? czy auto poza tym działa normalnie? na początek do sprawdzenia bezpieczniki w komorze silnika te 60A albo nagle padły wszystkie żarówki podświetlające tablicę ale to raczej mało prawdopodobne. można wyciągnąć licznik bo z tym nie ma wiele pracy i warto sprawdzić. opis demontażu znajdziesz na forum. co do bezpieczników dalej to w normalnej skrzynce bezpieczników do sprawdzenia bezpiecznik F3(7,5A on też odpowiada za radio 50%) dalej bezpiecznik F31(15A) ale ten raczej bedzie ok bo on jest też od immo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebol2 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 a światła działają? czy auto poza tym działa normalnie? na początek do sprawdzenia bezpieczniki w komorze silnika te 60A Tak wszystko działa normalnie. Znajomy mówił, że wszystkie bezpieczniki posprawdzal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 tylko proszę przekazać że bezpieczniki są w 3 miejscach. jedna skrzynka w aucie a dwie w komorze silnika.( skrzynka koło Akumulatora- przynajmniej u mnie gdy aku mam pod szybą i tradycyjnie koło nadkola). ale widzę że tu jest nowszy silnik to mogły być jakieś zmiany. ja innego wyjścia nie widzę. a tak po doczytaniu jak to w scenicu to bezpieczniki te które u mnie są koło aku to tam będą podobno pod kratką wlotu powietrza bliżej środka i dostępne po ściągnięciu ramion wycieraczki, kraty wlotu powietrza oraz pokrywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebol2 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 dzieki za pomoc. Przekaże mu, żeby przejrzał jeszcze raz bezpieczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 a tak po doczytaniu jak to w scenicu to bezpieczniki te które u mnie są koło aku to tam będą podobno pod kratką wlotu powietrza bliżej środka i dostępne po ściągnięciu ramion wycieraczki, kraty wlotu powietrza oraz pokrywy. ja wiem o dwóch miejscach gdzie są bezpieczniki ( scenic 2002 1.9 dci ) - wnętrze pojazdu i po otwarciu maski prawa strona ( obok akumulatora ) pod czarna obudową z tworzywa sztucznego. Jeżeli jest jeszcze trzecie miejsce tak jak to opisałeś - to brak mi słów nad idiotyzmem konstruktorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Trza by jeszcze zerknąć czy wtyczka się nie wypięła od zegarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 to brak mi słów nad idiotyzmem konstruktorów. A kolega wyobraża sobie grubość wiązki przewodów gdyby bezpieczniki były tylko w jednym miejscu :P Przy obecnym naszpikowaniu auta elektryką taka wiązka musiała by iść w peszlu o średnicy 100mm :P To nie maluch, by kilka bezpieczników zabezpieczało wszystkie układy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 cięcie Kolego gojgien, miałem na myśli umiejscowienie a nie konieczność zabezpieczenia układów bezpiecznikami bo to jest oczywiste jak słońce na niebie. Bezpiecznik powinien być dostępny w każdej chwili a tu trzeba rozebrać "pół" samochodu i to jest chore. Nie cytujemy posta w całości, odpowiadając bezpośrednio pod nim. Naruszasz regulamin. :P - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebol2 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Problem rozwiązany. Okazalo sie, ze przepalil sie bezpiecznik swiatla stop. Po wymianie zegary i wszystkie kontrolki zaczely dzialac normalnie. Dzieki wszystkim za wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 miałem na myśli umiejscowienie a nie konieczność zabezpieczenia Właśnie "umiejscowienie" bezpieczników w różnych miejscach w aucie ma na celu wyeliminowanie jednej grubej wiązki przewodów podciągniętych w jedno miejsce. I tak np: bezpieczniki klimy masz blisko nawiewu na podszybiu, te odpowiedzialne za pracę silnika, grzanie świec w dieslu w skrzynce pod maską, a pozostałe do których powinien być dostęp bezproblemowy dla użytkownika, masz w środku w jednym miejscu. Bezpieczniki te są opisane w instrukcji auta, natomiast o pozostałych nie ma ani słowa. Użytkownik nie powinien o nich wiedzieć a wymiany dokonają w ASO, gdy pojawisz sie tam z jakimś problemem. Oni wiedzą gdzie ich szukać i ile jest takich miejsc. My na forum właśnie taką wiedzą, zdobytą z własnego doświadczenia się dzielimy, by można było- z oszczedności, w niektórych przypadkach pominąć ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 przepalil sie bezpiecznik swiatla stop no to miałem nosa co do bezpieczników i jednak to ten bezpiecznik F31 15A. Co umiejscowienia bezpieczników to podejrzewam że znajdują się jeszcze koło słupków drzwi ale o tym przekonam się w lato jak będę ściągał tapicerkę. fajnie że ten problem tak prosto rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 to ja sie moze podepne pod temat i spytam co moze byc przyczona nie wlaczania sie zegarow. zdaza sie u mnie to w miare rzadko nie tydzialaja wtedy zadne zegary i podswietlenie jedynie lampka od immo, ale wystarczy zgasic i zapalic jeszcze raz silnik i jest wszystko ok. co moze byc tego przyczyna? ja podejrzewam, ze to cos z kompem chyba musze jechac i gdzies sie podlaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.slaby Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 wystarczy zgasic i zapalic jeszcze raz silnik i jest wszystko ok może pamiętasz co było przyczyną, bo mam tak samo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi