Skocz do zawartości

Brak światła STOP i postojowego - prawy tył

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z moją Meganką - kilka dni temu miałem wymieniane linki hamulcowe od hamulca ręcznego. Kilka dni po odebraniu auta od mechanika zorientowałem się, że nie świeci się światło stopu i postojowe w tylnym prawym reflektorze. Sprawdzałem żarówki, później wypiąłem kostkę z reflektora i mierzyłem napięcie miernikiem - brak. Sprawdziłem 3 bezpieczniki: światła stopu (w kabinie przy kierownicy) oraz od lewych/prawych świateł postojowych w kabinie kierowcy - przewodzą. Na desce rozdzielczej nie pali się żadna lampka. Wszystkie inne światła w aucie działają dobrze, również pozostałe żarówki w tym reflektorze (mają osobną kostkę). Po rozebraniu obu reflektorów odkryłem ciekawy fakt - po lewej kostka do światła stopu/postojowego ma 3 żyły, po prawej tylko 2 (pozostałe fabrycznie zaślepione).

Co może być nie tak? Nie wydaje mi się, żeby to była wina mechanika. W tej chwili najbardziej prawdopodobna wydaje mi się usterka samej kostki, której zdaje się nie idzie rozebrać. Pomoże ktoś?

Sprawdziłem 3 bezpieczniki: światła stopu (w kabinie przy kierownicy) oraz od lewych/prawych świateł postojowych w kabinie kierowcy - przewodzą.

Od świateł pozycyjnych bezpieczniki są pod maską

Na desce rozdzielczej nie pali się żadna lampka

Co masz dokładnie na myśli?

po lewej kostka do światła stopu/postojowego ma 3 żyły, po prawej tylko 2 (pozostałe fabrycznie zaślepione).

Jeżeli jest to kostka od świateł przeciwmgielnych i cofania to jest prawidłowo.

Z kolei gdyby to była kostka R2 pod siedzeniem kierowcy to nie świeciły by oba światła stopu, zasilane są z jednego połączenia, co do świateł pozycyjnych to możliwe że brak połączenia w tej kostce.

Sprawdź czy masz masę w kostce prawej tylnej lampy, czarny przewód podłączony do pinu 3.

Od świateł pozycyjnych bezpieczniki są pod maską

Zgadza się, tam sprawdzałem, źle to opisałem.

Co masz dokładnie na myśli?

To, że nie pali się żadna kontrolka sygnalizująca awarię, wszystko jest w normie.

Sprawdź czy masz masę w kostce prawej tylnej lampy, czarny przewód podłączony do pinu 3.

Sprawdzałem miernikiem, czy jest napięcie na obu podłączonych pinach - "+" na mierniku przykładałem do pinu, "-" do karoserii w punkcie, w którym ciągnę masę do innej lampki, w której masa wysiadła. Na obu pinach dostawałem wynik "0" (zarówno przy wdepniętym pedale hamulca, jak i z włączonymi światłami postojowymi). Zdaje się więc, że to nie problem samego braku masy a w ogóle braku sygnału napięcia w kostce.

Dodano: 06 lut 2016 - 17:21

Aż głupio przyznać, ale rozwiązaniem problemu była wymiana żarówki w... drugiej oprawce. Sprawa zamknięta, przepraszam za zawracanie głowy.