kammat Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Witam! Niedawno pokusiłem się o zakup takich żarówek ledowych http://allegro.pl/zarowka-led-p21w-5w-bay-15d-75-wat-15-5w-cree-stop-i5970190554.html w miejsce tradycyjnych żarówek dwuwłóknowych pozycja-stop. Pojawił się jednak problem, bo żarówki po założeniu w gniazdo świecą maksymalnym strumieniem świetlnym tzn. nie działa pozycja tylko cały czas stop. Nic nie dało odwrócenie żarówki o 180 stopni. Napisałem więc do sprzedającego mi te żarówki i otrzymałem po wyjaśnieniu taką odpowiedź i schemat prawidłowego podłączenia: Otóż problemem jest pojawiający się minus (zapewne w niektórych autach) na przewodzie + (plusowym) Stopu. Można to rozwiązać wstawiając diodę prostowniczą np. BYP 401 w kierunku do żarówki, uniemożliwiając + (plusowi) zablokowanie żarówkiJ tym samym separując żarówki od siebie. Taką czynność należy wykonać w dwóch wiązkach reflektorów tylnych najlepiej przed samą oprawką w lampie wg schematu z załącznika. Mam więc pytanie, czy sam dam radę zrobić takie podłączenie, w które z kabli wchodzących do tylnego światła wlutować te diody, niestety nie posiadam schematu wiązki wchodzącej do lampy w moim samochodzie Edytowane 10 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A odszkodowanie chcesz mieć jak ktoś Tobie w kufrze zaparkuje? Lampy tylne nie są dla Ciebie, tylko dla innych użytkowników drogi, więc nie cuduj z żarówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Kurcze ludzie, w jakim celu stosujecie takie "modyfikacje"? A opis na aukcji, normalnie mnie rozłożył, moc świetlna Wyrzuć, daj sobie spokój, szkoda czasu i zdrowia. Producent zaprojektował klosz i lustro zogniskował pod odpowiednią żarówkę. Nie psuj tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kammat Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Nie takich odpowiedzi na moje pytanie się spodziewałem, liczyłem na pomoc, szkoda bo żarówki w kloszu świecą dużo lepiej niż tradycyjne. Edytowane 10 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 I w tym właśnie jest problem, żarówki dużo lepiej świecą niż tradycyjne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) liczyłem na pomoc Gdybyś poprosił o pomoc w włamaniu też byś zapewne takiej nie otrzymał. Prosisz o pomoc w czymś, co nie jest właściwym postępowaniem. Ty tych lamp i tak nie będziesz widział, a będzie to komuś za Tobą jazdę utrudniało. Nie ma zgody na takie postępowanie. Obawiam się, że z powodu bliskiej lokalizacji i ja mogę za Tobą jechać, czego bardzo bym nie chciał. Nie dalej jak przedwczoraj miałem okazje jechać od Świerklan do Rybnika, jako drugie auto za takim majsterkowiczem, który z przodu miał dzienne ledy, a z tyłu ciemno. Tylko mijania tego za nim w jego odblaskach się odbijały. Było już po 18 czyli ciemno jak w nocy. Był na tyle niekumaty, że nawet czeste mruganie drogowymi ignorował i nie pomyślał, że coś jest nie tak z tyłu. A powinien mu ktoś, najlepiej TIR w tyłku zaparkować, by debila ledowca wyeliminować z drogi. Edytowane 10 Lutego 2016 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kammat Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Dałem sobie spokój z tymi ledami,wczoraj je odesłałem i kupiłem takie żarówki,mam nadzieję ,że będą lepiej świeciły od fabrycznie zamontowanych http://allegro.pl/philips-zarowka-stop-p21-5w-12v-bay15d-vision-2szt-i5718530388.html Edytowane 12 Lutego 2016 przez kammat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Słuszna koncepcja. :) Dlaczego dążysz do "będą lepiej świeciły". Fabryczne świecą dokładnie tak, jak muszą. A w naszym Megane 3 "fajnie" świecą ze względu na specyficzny klosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi