Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujnik cofania a hak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów!

Kupiłem ostatnio Renault Megane II w wersji Kombi z 2004 roku. Niestety mój egzemplarz nie jest wyposażony w fabryczny czujnik cofania co zmusza mnie do montażu go dodatkowo. Mam pewne obawy w związku z tym że w samochodzie jest zamontowany fabrycznie hak holowniczy- na stałe bez możliwości odczepiana. W związku z tym chciałbym zorientować się czy hak nie będzie kolidował z czujnikiem? Nie chciałbym podziurawić zderzaka i potem zobaczyć że całość się po prostu do niczego nie nadaje... Może ktoś ma takie doświadczenia? Jaki zestaw czujników byście polecali? :) Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam! :rolleyes:

W starszym sceniolu miałem taki hak i zabudowałem czujniki.

Zestaw czujników uniwersalny, taki jak obecnie można kupić za około 50 zł.

rozmieszczenie czujników można powiedziec standardowe, a hak nie zakłócał ich odczytu.

Wiązki ultradźwięków po prostu go nie widziały. Rozchodzą się stożkowo.

Trzeba było jednak pamiętać, że stały sygnał buzera oznacza odległość 30cm od przeszkody do czujnika, a hak był wystawiony o 15-18 cm dalej za auto. Stój znaczyło STÓJ, bez przeciągania i poprawek.

Chyba w temacie o montażu czujników są jeszcze dostępne zdjęcia jakie w czasie montażu robiłem, łącznie z rozpiską odległości pomiędzy czujnikami.

Tu jedno z nich zaraz po pomiarze i przed wierceniem otworów.

post-2372-0-14316600-1455398042_thumb.jpg

Edytowane przez gojgien

Zasilanie bierzesz z masy i plusa przy żarówce wstecznego w tylnej lampie. (albo gdzieś przy kostce do niej) Drugi kabel z centralki, czy to z samym buzerem, czy tez z wyświetlaczem przeciągasz do środka kabiny, tak byś go słyszał i ewentualnie widział przy cofaniu.

Kable od czujników łączysz z centralką.

Wszystkie te wymienione mają końcówki już "zarobione w wtyczki.

Jedynie ten zasilający jest do podłączenia. (2 przewody)

Co do samego rozmieszczenia i wircenia to zastosuj papierową taśmę klejącą (malarską) przyklejoną na zderzak w poprzek na takiej wysokości jakiej potrzebujesz. Potem wyznacz sobie na niej środek szerokości auta i od tego punktu rozmierzaj odległości w 2 strony symetrycznie.

Wiercisz otworki przez taśmę, ułatwia to przystawienie wiertła. możesz najpierw mniejszą średnicą potem dopiero tym do wycinania otworów. Na koniec zrywasz taśmę.

Dzięki za odpowiedz :) Skorzystam na pewno ze wskazówek. Dzisiaj niestety dopadł mnie kolejny problem, mianowicie zawodzi czujnik świateł stpu. Czasami się "przywiesza" i światła stopu świecą się, nawet kiedy pedał hamulca nie jest wciśnięty. Pomaga dopiero lekkie podważenie stopą, wtedy kontrolka service gaśnie i światła działają poprawnie. Słyszałem że można ten czujniczek jakoś regulować, tak aby był mocniej dociskany. Miałeś z tym może styczność? :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!