Jedri122 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Witam drodzy forumowicze, od kilku dni zacząłem obserwować jakiś problem, który zaczyna trapić moją renie silnik 1,5 101 km KM. Otóż podczas jednostajnego przyspieszania w zakresie obrotów 1800-2000 na 2 i 3 biegu na chwile zaczyna jak by brakować mocy po czym po chwili odzyskuje moc i przyspiesza dalej. Dzieje się to co któryś raz nie przy każdym przyspieszaniu. Mam teraz zagadkę czy to problemy z turbiną bo przy tych obrotach właśnie się już załącza czy może gdzie indziej szukać problemu? Edytowane 8 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Na początek do sprawdzenia elektrozawór sterowania turbiny. Możliwe też, że się zacinają kierownice w turbosprężarce. Diagnostyka CLIPem też nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedri122 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dzięki za informację, ja. Szukając informacji natknąłem się jeszcze na możliwość z zabrudzonym zaworem egr. A wiesz może kolego w którym miejscu znajduje się ten zawór turbiny w tym silniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Zacinający się EGR też może dawać podobne efekty. Zerknij do działu download, jest tam cała instrukcja serwisowa po polsku do Megane II. Ładnie jest tam rozpisany układ doładowania wraz ze szkicami. Do zaworka chyba najprościej dojść po gumowym cienkim wężyku odchodzącym od turbiny. Znalezienie nie powinno być trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi