ni6ytak Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam, otóż że jestem nowym użytkownikiem forum, wypadało by się przywitać i pozdrowić wszystkich forumowiczów. Od początku roku jestem posiadaczem Megane II ph I, od samego początku kiedy został sprowadzony do kraju na zegarach świeci się "Service" razem z kontrolką silnika. Diagnostyka wykazała błędy czujnika położenia wałka rozrządu, oczywiście czujnik zamówiony nowy. Po założeniu, skasowaniu błędów wszystko wróciło do normy i stanu fabrycznego. Po tygodniu sytuacja się powtórzyła, poza małym spadkiem mocy i leniwym wkręcaniem się na obroty nie zmieniło się nic. Odpala za pierwszym razem czy ciepły bądź zimny. Raz na jakiś czas, bardziej na dłuższych trasach np 200km, kontrolki gasną. Stąd moje pytanie, czy przewody prowadzą od czujnika do ECU bezpośrednio ? Mierząc miernikiem żaden z przewodów ECU nie ma bezpośredniego połączenia z czujnikiem. Podejrzewam ich przerwanie, gdyż wszystkie wtyczki przeczyszczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Przewód biały i pomarańczowy czujnika mają bezpośrednie połączenie z ECU, trzeci zielony przewód czujnika to zasilanie z UPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ni6ytak Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Trzeci zielony ? Zdaje mi się że sam czujnik posiada tylko dwa przewody, ale sprawdzę i się upewnię. Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi