ehehe020 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Witam was serdecznie, pisze do was z problemem dość nietypowym ;/ jakiś czas temu moja meganka zaczęła dziwnie "tyrkotać", dźwięk wydobywał się z okolic rozrządu. Jeden znawca mówił, że napinacz paska lub zawory. Po jakimś czasie gdy jechałem w trasę i wjechałem do miasta usłyszałem stuknięcie w megance i silnik po prostu zaczął ryczeć. Kręcił normalne obroty ale chodził tak głośno jakby miał dziurę w silniku lub coś podobnego. Zjechałem na parking i zgasiłem z myślą, że może pasek się zerwał. Wszystko było w porządku z paskiem. Od tamtego zgaszenia nie odpala ;/ po z holowaniu jej do rodzinnego miasta padł akumulator po drodze, więc naładowałem go i meganka nie chciała kręcić. Electronic Fault. Rozebrałem skrzynkę bezpieczników pod maską wyczyściłem złożyłem i zaczęła kręcić ale nadal nie odpala czyt. "chce ale nie może". Proszę was o pomoc. Czy takie objawy sugerują czujnik położenia wału? megI to 2003r 1.9dci 120km KM Edytowane 11 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A jak wygląda sprawa rozrządu oraz koła pasowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehehe020 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Pasek od rozrządu jest już trochę poszarpany a koło pasowe,nie mam pojęcia gdzie ono jest i jak je sprawdzić ;/ poza tym czy żeby wymienić to koło pasowe trzeba rozpinać rozrząd co wiąże się z wymiana paska? Edytowane 11 Marca 2016 przez ehehe020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jak jest pasek poszarpany to się nie baw tylko wymieniaj ten rozrząd abyś nie narobił sobie więcej problemów np; przy próbie odpalenia padnie pasek wtedy dojdzie Ci prawie remont kapitalny silnika lub szukanie innej jednostki napędowej (silnika),który możesz też trafić na do remontu .Dobra rada nie próbuj tego silnika odpalić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Pasek rozrządu jest schowany w obudowie i nie widać go, bez demontażu obudowy. Poszarpany może być pasek napędzający alternator i sprężarkę klimy. A jeżeli on jest poszarpany to i rozrząd także dostał w kość. Nie próbuj odpalać auta tylko trzeba zobaczyć czy rozrząd się nie przestawił. Koło pasowe jest na dole silnika (sprawdź czy się nie rozwarstwiło) i napędza pasek klinowy alternatora i klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehehe020 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Rozumiem, że żeby zobaczyć czy rozrząd się nie przestawił, trzeba jakoś wyjąć silnik czy jak? Bo dostęp do tego jest tragiczny. Edytowane 11 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Trzeba rozebrać parę elementów wokół silnika. I do rozrządu trzeba się dostać przez nadkole po zdjęciu przedniego koła, nadkola, itp, itd. Ściągnij sobie serwisówki i zobaczysz ile z tym jest pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehehe020 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Chyba skończy się na tym że samochód zostanie oddany do warsztatu,ale najpierw dla pewności podłącze pod kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi