gimak Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam. Dopadło mnie, a właściwie córkę - meganka po 16 latach odmówiła nagle posłuszeństwa. Opis z relacji córki - samochód 200 km ode mnie, więc sam nic nie jestem w stanie sprawdzić. Samochód normalnie zgaszony i zamknięty, po 5 minutach otwiera się z pilota w kluczyku, po włożeniu kluczyka do stacyjki lampka immobilizera nie gaśnie tylko zaczyna szybko migać i co za tym idzie silnik nie odpala. I tu pytanie dla bardziej oblatanych w temacie immobilijzera - czy przyczyną tego może być ewentualnie słaba bateria w kluczyku (zamek otwiera się i zamyka z pilota), czy nastawiać się na coś poważniejszego. Z drugim kluczykiem jest to samo, ale w nim też jest leciwa bateria. Byłbym wdzięczny za szybką podpowiedź. Edytowane 14 Marca 2016 przez gimak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Bateria nie ma tu nic do rzeczy, prędzej pętla indukcyjna przy stacyjce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Możliwe, że padła pętla indukcyjna przy stacyjce albo kluczyki. Staruszek miał taki problem w Twingo, że raz odpalało raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Niech spróbuje przyuczyć kluczyk - opis jak to zrobić w odpowiednim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Myślę, że już ma radiówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Jeżeli, jak w profilu PHII to na 100% radiówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Mi jak padł kluczyk w PHI to kodem awaryjnym uruchamiałem, ale byłem na 100% pewien że to kluczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 W PhII tylko CLIP i trzeba mieć odpowiedni kod, który dostępny jest tylko w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Dzięki za szybki odzew. Zapytanie o bateriach w kluczykach, bo wyczytałem to w instrukcji obsługi. O tyle to mi nie pasowało, że zamek reaguje na pilota. Byłem z tym problemem w ASO i też wg nich nie powinno to być związane z baterią, ale dyplomatycznie powiedzieli, że w 100% mogliby powiedzieć gdyby widzieli kluczyk, a jeszcze lepiej samochód. Jak zaznaczyłem nie jestem w tym mocny,bo nie miałem takiego problemu, ale na mój rozum, to chyba nie będzie pętla indukcyjna, bo wg relacji córki jest reakcja lampki immobilizera (zmiana częstości migania) na włożenie kluczyka do stacyjki. Gdyby była przerwa (o czym czytałem na forum), to wydaje mi się, że nie byłoby żadnej reakcji - jeżeli źle myślę, to proszę o sprostowanie. Co do komunikacji między pilotem i zamkami, to wydaję mi się, że jest radiowa. Samochód jest w tej chwili w warsztacie, a mnie nie pozostaje nic innego jak kibicować z tej odległości i mieć nadzieję, że sprawa zostanie załatwiona fachowo i szybko. Jak coś będę więcej wiedział, to się odezwę. Dodano: 17 mar 2016 - 09:26 Wg doktorów nawalił immobilizer gdzieś w środku, trudno mi to oceniać, bo nie wiem nawet jak to cudo wygląda. Meganka już na chodzie lżejsza o immobilizer i mam nadzieję, że to koniec kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi