subratri Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Witam, mam zagadkę ;) kiedyś mnie uczono, że na B można tylko przyczepkę do 750 kg. Problem w tym, że moje CC ma w dowodzie 700 kg!! i 1200 z najazdem. drugie auto jest jeszcze ciekawsze bo 650 i 1350. Tak przeglądam tego neta i żadnych jednoznacznych wniosków wyciągnąć nie mogę :/ Pytanie jest więc proste dość. Czy mogę na kategorii B ciągnąć przyczepkę z hamulcem najazdowym o DMC 1200 kg? Cały zestaw osiągnie wtedy chyba mniej niż 3100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Jeżeli DMC przyczepy nie przekracza masy auta, to tak. https://www.l-instruktor.pl/wokol-prawa/prawo-jazdy-z-przyczepa.html Edytowane 18 Marca 2016 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 czyli jak nie mam kodu 96 (mam prawko wydane 2006 i chyba takiego nie znano jeszcze) to nie mogę jechać z cięższą niż 750 kg? Dodano: 18 mar 2016 - 18:39 http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa z tej strony znowu wynika, że na B można ciągnąć więcej niż 750... Nie mam czasu na robienie prawka teraz a z dodawania wychodzi mi, że taniej jest mi kupić czterometrową przyczepkę niż wypożyczyć blaszaka na 2 tyg. Też szukam i jakoś dalej ... wiem, że jeszcze nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Możesz podejść do urzędu komunikacji i zapytać się u źródła. Ale możesz ciągnąc zestaw, który nie przekroczy 4250kg. Czyli auto powiedzmy waży 1600kg i możesz ciągnąc przyczepę jaką maksymalnie przewiduje producent (przy tej wadze będzie do 1600kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) ok na stronie WORD znalazłem ;) Na B można z przyczepką inną niż lekka pod warunkiem nie przekroczenia 3500. Kod 96 jest potrzebny przy przekroczeniu 3500 ale poniżej 4250 Edytowane 18 Marca 2016 przez subratri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) @subratri - Mam Megane III HB i ciągnę przyczepę o DMC 1300 km na zwykłe "B". Ważne aby cały zestaw nie przekraczał 3,5 t. Ważne również aby masa własna pojazdu była wyższa niż DMC przyczepy z tym, że nie mam na myśli tego co jest wpisane w dowodzie rejestracyjnym tylko faktyczną masę pojazdu. Bo jak np. założyłem hak i instalację LPG to masa własna wzrosła o jakieś 60 kg co w połączeniu z masą własną z dowodu rejestracyjnego (1266 kg) podniosło masę własnę samochodu do poziomu 1326 kg. Na pewno ważne od kwestii ewentualnego mandatu czy kłopotów z policją jest to aby dopilnować tego żeby auto nie było zbyt lekkie w stosunku do przyczepy bo to może oznaczać kłopoty przy jeździe z przyczepą co w najgorszym przypadku może przyczynić się do kolizji/wypadku. Także jak masz za lekkie auto to możesz np. dociążyć bagażem. W razie co powoływać się na dokument D20150155Lj.pdf ze strony http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000155 "USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami" (wersja z 2015-05-12) gdzie jest zapisane: Art. 6. 1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania: 6) kategorii B: c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, Odnosząc się do "z zastrzeżeniem ust. 2" można przeczytać (ten sam dokument): 2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy. Edytowane 18 Marca 2016 przez sebastian_wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 ok. W dowodzie mam ponad 1600 masę własną auta więc 1200 (max na haku) spokojnie podejdzie. To co podałeś pokrywa się z info na stronie WORD http://www.word.waw.pl/index.php?id=154&lng=pl&s=154,75,43. Tak więc chyba śpię spokojnie i zamawiam przyczepkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Masa własna ponad 1600 kg w dowodzie? To nawet Scenic II tyle nie waży Reasumując nie masz kompletnie czym się przejmować. Kupić przyczepę i jeździć! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Megane II CC jest cięższe niż Scenic II :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 no cięższy ;) ale pali mniej :D Dodano: 20 mar 2016 - 09:39 a mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda sprawa legalności wożenia samochodu na przyczepce - nie lawecie? Można?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Wszystko jest kwestią mocowania, ale nie ma przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 jak wygląda sprawa legalności wożenia samochodu na przyczepce - nie lawecie? Chyba, że przyczepka będzie 2 osiowa o ładowności około 2 ton. Bo na mniejszą, raczej całego auta nie upchniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Cały zestaw osiągnie wtedy chyba mniej niż 3100. Możesz na B Dodano: 20 mar 2016 - 21:37 Chyba, że przyczepka będzie 2 osiowa o ładowności około 2 ton. Bo na mniejszą, raczej całego auta nie upchniesz. Chyba DMC 2 tony, bo 2 tony ładowności to chyba busy chcesz przewozić. Dodano: 20 mar 2016 - 21:42 Czyli auto powiedzmy waży 1600kg i możesz ciągnąc przyczepę jaką maksymalnie przewiduje producent (przy tej wadze będzie do 1600kg). Nie koniecznie będzie to 1600,zależy m.in od mocy silnika nawet od jego rodzaju- na ogół diesel ma wiekszy uciag.Ale tak jak piszesz ustala to producent. No i należy jeszcze pamiętać w przypadku stosowania hamulca najazdowego o stosunku masy 1.33/1. Dodano: 20 mar 2016 - 21:46 ok. W dowodzie mam ponad 1600 masę własną auta więc 1200 (max na haku) spokojnie podejdzie. Z tym ostrożnie bo liczy się DMC i auta i przyczepy, nawet w przypadku jazdy z pustą.Jeżeli auto ma MW 1600 to jego ładowność +- 500 kg= 2100? Co ty masz za auto?Nie pomieszałeś rubryk? Edytowane 20 Marca 2016 przez p.zyga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 sprawdzałem dzisiaj instrukcją obsługi i CC ma normalnie 650 bez hamulca i 1200 z hamulcem. Więc moje 700 też jest wzięte znikąd ;) ale nic tam, i tak w zasadzie bez hamulca nie ma co myśleć o przyczepce. Z tym ostrożnie bo liczy się DMC i auta i przyczepy, nawet w przypadku jazdy z pustą.Jeżeli auto ma MW 1600 to jego ładowność +- 500 kg= 2100? Co ty masz za auto?Nie pomieszałeś rubryk? Wydaje mi się, że nie ale w wolnej chwili sprawdzę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Wg katalogu tak na szybko: MW od 1395 do 1500 kg - DMC 1880 kg max, mniejsza ładownosc bo 4 osobowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi