kurczeblade Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Panowie, niedawno wyskoczyła mi kontrolka "SILNIKA" SERVICE. Auto zostało podłączone do Clipa, i okazało się że wyskakuje błąd "Obwód czujnika pozycji elektrozaworu EGR" czy wiecie może, czy ten problem jest związany z zaświeceniem tej kontrolki? Mechanik stwierdził że koszt części to 450zł + 100zł robocizna. Ja znów słyszałem że tą część można jakoś zaślepić, tak żeby nie było z nią problemów. Ale mam pytanie, czy faktycznie zamykając ten zawór, są duże spadki mocy? Druga sprawa, nie wiem czy jest związana z tym czujnikiem, wrzucając bieg trzeci obroty spadają do 1000, zaczyna szarpać autem i żeby jechać dalej trzeba szybko wrzucić czwarty bieg. Generalnie sytuacja zdarza się sporadycznie, bo czasami trzeci bieg wchodzi normalnie. Dopiszę tylko że ostatnio również drążek od zmiany biegów, przestał wracać na luz, np. zmieniając bieg z 1 na 2 i później wrzucając na luz, drążek nie wraca na środek tylko zostaje na boku, wobec tego ciężko trafić np. z biegu 2 na 3. Czasami drążek działa normalnie, czyli bez problemów. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ja słyszałem co innego, podobno staje się żwawszy po zaślepieniu egra ale ja nie potwierdzę nie mam 1,9. Trzeba wyczyścić egra, dopiero zaślepić i najlepiej jakby jego elektronika była sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ja znów słyszałem że tą część można jakoś zaślepić, tak żeby nie było z nią problemów. Można zaślepić ale najpierw należy go przeczyścić by pracował bez zacięć i by pokazywał swoje położenie odpowiadające wymaganemu. Co do szarpania na trzecim biegu to może być tak, że zamiast trzeciego biegu włącza się piąty bieg i stąd to szarpanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi